Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι και μέλη της ουκρανικής ελίτ, που κατηγορούνται για «διαφθορά», συγκαταλέγονται μεταξύ των εκατοντάδων ανθρώπων που έχουν αποκτήσει διαβατήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των αμφιλεγόμενων προγραμμάτων “χρυσής βίζας” αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση της Κύπρου έχει αντλήσει περισσότερα από τέσσερα δισ. ευρώ από το 2013, παρέχοντας υπηκοότητα στους ξένους μεγιστάνες και δίνοντάς τους το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται σε όλη την Ευρώπη, με αντάλλαγμα επενδύσεις. Μόνο πέρυσι υπολογίζεται ότι εκδόθηκαν περισσότερα από 400 διαβατήρια, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος.
Πριν από το 2013, η κυπριακή υπηκοότητα δινόταν μόνο επιλεκτικά από υπουργούς, σε μία πιο «ανεπίσημη» εκδοχή του σημερινού προγράμματος. Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι έχει στην κατοχή της μία λίστα με ονόματα που «διέρρευσε», προφανώς από τα… συρτάρια της εφημερίδας, στην οποία περιλαμβάνονται εξέχοντες επιχειρηματίες και άτομα με σημαντική πολιτική επιρροή.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που αποκαλύπτεται λίστα με τα ονόματα των ολιγαρχών που έχουν αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα. Μεταξύ αυτών βρίσκεται ένα πρώην μέλος του ρωσικού Κοινοβουλίου, ο ιδρυτής της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ουκρανίας και ένας δισεκατομμυριούχος από τον χώρο των τυχερών παιχνιδιών.
Ενδεικτικά, αναφέρεται το πολύ γνωστό, από την σχέση του και με την Ελλάδα, όνομα του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, καθώς και αυτό του Ραμί Μακλούφ.
Πρόκειται για τον ξάδελφο του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ της Συρίας, ο οποίος υπέστη για πρώτη φορά τις… γνωστές αμερικανικές κυρώσεις το 2008, για «διαφθορά».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κατάλογος των ονομάτων αναδεικνύει αυτή την ελάχιστα γνωστή, αλλά εξαιρετικά επικερδή πτυχή και εγείρει ερωτήματα για τους ελέγχους ασφαλείας που διενεργούνται από τις κυπριακές αρχές.
Βέβαια το να ανησυχεί ο βρετανικός Τύπος για ευρωπαϊκές υπηκοότητες από τη στιγμή που η Βρετανία επέλεξε την έξοδο από την Ε.Ε. είναι το λιγότερο οξύμωρο.