Τρόμο έχει επιφέρει σε Βρυξέλλες και Βερολίνο η νέα ιταλική κυβέρνηση και το πρόγραμμά της το οποίο θεωρούν ότι αν εφαρμοστεί μονο το μισό θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα!
Η διαπίστωση έγινε από τον ίδιο τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροτητας Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος προειδοποιεί για κινδύνους με αφορμή τα σχέδια της ευρωσκεπτικιστικής συγκυβέρνησης στη Ρώμη.
«Οι προθέσεις της νέας ιταλικής κυβέρνησης ανησυχούν πολύ τους Ευρωπαίους», γράφει η oικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Μιλώντας σε συντηρητικούς βουλευτές στο Βερολίνο ο κ. Ρέγκλινγκ είπε σύμφωνα με συμμετέχοντες:
«Το καλοκαίρι όλα θα πάνε καλά. Το φθινόπωρο όμως θα υπάρξει πρόβλημα σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση εφαρμόσει μόνο το 50% όσων έχουν τεθεί ως στόχος».
Στο Βερολίνο έχουν καταλάβει ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση εννοεί αυτά που λέει και έχει την διάθεση ακόμα και να θέσει την χώρα εκτός ευρώ σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες αρνηθούν την ανεξάρτητη οικονομική της πολιτική.
Η Ιταλία έχει την δυνατότητα να επιστρέψει στην Λιρέτα διότι απλούστατα παράγει τα πάντα. Το μόνο που της λείπει είναι η φθηνή ενέργεια αλλά ήδη έχει τους σχεδιασμούς της για πρόσβαση στο ρωσικό φυσικό αέριο δια μέσου επέκτασης του Turkish Stream.
Άλλωστε η Ιταλία ανέκαθεν χρησιμοποιούσε την Λιρέτα ως όπλο για να αυξήσει τις εξαγωγές της. Υπήρξαν βραδιές που υποτιμούσε το νόμισμά της ακόμα και 7%!
Την περασμένη εβδομάδα οι χώρες-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο κανόνων για τις τράπεζες.
Οι κανόνες προβλέπουν για το ενδεχόμενο εκκαθάρισης τη συμμετοχή στο κόστος, πρώτα των επενδυτών και μετά των φορολογουμένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt ωστόσο η Ιταλία θέτει εν αμφιβόλω τη ρύθμιση αυτή. Να το πούμε απλά:
Ότι κι αν αποφασίζει το Βερολίνο να κάνει στις «πλάτες» των άλλων κρατών μελών, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκριση των άλλων δύο μεγάλων χωρών, της Ιταλίας και της Γαλλίας.
Μια «ανταρσία» της Ιταλίας δεν μπορεί να ελεγχθεί από τους Γερμανούς. Το μέγεθός της είναι πολύ μεγάλο.
Αυτό που ενοχλεί του Γερμανούς είναι ότι γνωρίζουν ότι δεν «μπλοφάρουν» οι Ιταλοί, μπορούν να επιβιώσουν χωρίς αυτούς από την επόμενη ημέρα.
Ο Κ.Ρέγκλινγκ θεωρεί ότι στην σύνοδο κορυφής του Ιουνίου θα αποφασιστεί ότι ο ΕΜΣ θα αναλάβει εγγυητής του κόστους εκκαθάρισης.
Η ανάγνωση του Βερολίνου είναι όμως διαφορετική. Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς συμφωνεί με τον ρόλο του ΕΜΣ ως εγγυητή.
«Θέτει ωστόσο προϋποθέσεις, όπως να περιοριστούν οι κίνδυνοι στους τραπεζικούς ισολογισμούς.
Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός βλέπει την παρέμβαση του ΕΜΣ όχι μεμονωμένα, αλλά ως κομμάτι ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων».