«Η Γερμανία έχει συμφέρον από μια ισχυρή Τουρκία. Ο Πρόεδρος Ερντογάν πρέπει τώρα να προχωρήσει σε απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung,
Σημειώνεται ότι σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Γερμανία.
Οι Γερμανοί ουδέποτε έκρυψαν την γεωπολιτική τους στήριξη στην Τουρκία και πάντα εναντίον του Ελληνισμού και των ελληνικών συμφερόντων.
«Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει εργαλεία για να βγάλει μια οικονομία 80 εκατ. πολιτών από το τέλμα. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα έτσι ώστε γερμανικές εταιρίες να επενδύσουν στην Τουρκία. Όμως η κρίση στην Τουρκία δεν επιλύεται μόνο με ξένα κεφάλαια. Η Τουρκία χρειάζεται και ένα ισχυρό στήριγμα στο εξωτερικό.
Και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την ΕΕ. Όταν η Τουρκία ξεκινούσε τη διαδικασία αποδοχής του ευρωπαϊκού κεκτημένου η χώρα άνθησε. Είναι στο χέρι της Άγκυρας να συνεχίσει στον δρόμο που είχε ξεκινήσει κάποτε, για παράδειγμα στη δημιουργία κράτους δικαίου. Η Γερμανία μπορεί να εκδηλώσει δημόσια την στήριξή της στην Τουρκία. Όμως η Άγκυρα είναι εκείνη που πρέπει να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να ξεπεραστεί η κρίση» συνεχίζει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.
Όπως γίνεται κατανοητό η θέση της Τουρκίας είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την όποια εχθρότητα να διατηρηθεί για καιρό, είτε με την Γερμανία είτε με τις ΗΠΑ.
Και οι δύο υπερδυνάμεις θέλουν την Τουρκία κοντά τους για τον ίδιο ακριβώς λόγο αλλά για διαφορετική εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.
Οι Αμερικανοί και όλες οι ναυτικές αγγλοσαξονικές δυνάμεις ήθελαν πάντα την Ρωσία να μην μπορεί να κατέβει στα «θερμά» νερά της Μεσογείου
Πέραν αυτού όμως η Τουρκία ελέγχει τα Στενά και από εκεί όλους τους ενεργειακούς κόμβους, από Ρωσία, Κασπία και Μέση Ανατολή.
Πλέον όμως υπάρχει και μια διαφορετική διάσταση η οποία και απασχολεί το Βερολίνο. Οι Γερμανοί θέλουν την ενεργειακή τους ανεξαρτησία από τις ΗΠΑ για να μπορούν να είναι οικονομική υπερδύναμη.
Αυτό το κατάφεραν λόγω του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου.
Τώρα που το Βερολίνο έχει έρθει σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ και δημιουργεί ακόμα και οικονομικό μηχανισμό στήριξης του Ιράν ώστε να μπορούν όλες οι χώρες να κάνουν συμφωνίες και συναλλαγές μαζί του θέλει να έχει έλεγχο στην ροή της ενέργειας τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Αυτό θέλουν και οι ΗΠΑ αλλά για άλλους λόγους. Θέλουν με τους υδρογονάνθρακες της Μεσογείου να πετάξουν έξω από την ευρωπαϊκή αγορά την Ρωσία και να θέσουν πάλι εκ νέου την Γερμανία υπό ενεργειακό έλεγχο, όπως ήταν στην προ Γ.Σρέντερ εποχή.
Έτσι έχει ξεκινήσει ένα «φλερτ» και από την Γερμανία και από τις ΗΠΑ στην Τουρκία παρά το γεγονός ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών απεχθάνονται τον Ρ.Τ.Ερντογάν.
Την Τουρκία όμως όλοι την αγαπούν… παρά τις ελληνικές αυταπάτες