Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τη μετανάστευση, την εσωτερική ασφάλεια και το Brexit, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, απασχόλησαν σήμερα τις εργασίες της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου επικεντρώθηκαν σε γενικές γραμμές στην έλλειψη αποφάσεων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Στην αρχή της συζήτησης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και τον πρώτο αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φραντς Τίμμερμανς, ο πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι, υπενθύμισε τις τρεις βασικές προσδοκίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκτέθηκαν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής: τη «μεταρρύθμιση του Δουβλίνου» του συστήματος ασύλου της ΕΕ, τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο) και τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Οι περισσότεροι από τους ομιλητές, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επέρριψαν την ευθύνη για την έλλειψη συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις του Brexit στη βρετανική κυβέρνηση, εμμένοντας στην υποστήριξή τους προς τον διαπραγματευτή της ΕΕ, Mισέλ Μπαρνιέ και ζητώντας να δοθεί προτεραιότητα στη διατήρηση των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ.
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, η πλειοψηφία των ομιλητών επέκρινε έντονα την «αδυναμία ή την απροθυμία» των κρατών μελών να αντιμετωπίσουν τις πολιτικές ασύλου και μετανάστευσης που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου επί τρία χρόνια.
Παράλληλα, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στον προϋπολογισμό της Ιταλίας εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες, ενώ τόνισαν ότι η ευρωζώνη δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος. Δέκα χρόνια μετά την τελευταία οικονομική κρίση, η ΕΕ εξακολουθεί να είναι απροετοίμαστη για μια νέα κρίση, επισήμαναν ορισμένοι ευρωβουλευτές.
Εξάλλου, τέθηκε το ερώτημα για ποιο λόγο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αποφάσισαν να διεξάγουν αυτή τη Σύνοδο χωρίς αποτέλεσμα, παρότι η «ΕΕ αντιμετωπίζει υπαρξιακές προκλήσεις».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην παρέμβασή του και αναφερόμενος, στο μεταναστευτικό, σημείωσε ότι υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ σε όλες τις πτυχές της.
«Οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να ενισχύσουν τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και να εμβαθύνουν τη συνεργασία με τρίτες χώρες για να σταματήσουν τις παράνομες αφίξεις. Την περασμένη εβδομάδα επικεντρωθήκαμε επίσης στην ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και την αυστηρότερη αντιμετώπιση των δικτύων λαθρομεταναστών» είπε, τονίζοντας πως οι ηγέτες σημείωσαν την επιτυχία της Ένωσης όσον αφορά τον περιορισμό μαζικών αφίξεων μεταναστών τα τελευταία τρία χρόνια, ακόμη και αν πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη.
«Ευχαριστήσαμε την αυστριακή Προεδρία για τις προσπάθειές της να μεταρρυθμίσει το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι εργασίες με στόχο την εξεύρεση συμφωνίας το συντομότερο δυνατό» δήλωσε.
Ο κ. Τουσκ, αναφερόμενος στις επικρίσεις για έλλειψη προόδου στο μεταναστευτικό, αντέκρουσε τις κριτικές υπογραμμίζοντας πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οικοδομεί την κοινή ευρωπαϊκή λύση για τη μεταναστευτική πολιτική. Αλλά στο επίκεντρο αυτής της προσέγγισης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, η καταπολέμηση των λαθρεμπόρων ανθρώπων, η προστασία των εξωτερικών συνόρων – και όχι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις, εξήγησε.
«Η πραγματική πρόοδος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ότι σήμερα σχεδόν όλοι κατανοούν ότι η προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να σταματήσουμε τη ροή μεταναστών και όχι η διανομή τους» είπε.
Όσον αφορά το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας, ο κ. Τουσκ σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε ορισμένες αποφάσεις, κάποιες από τις οποίες θα πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο αυξημένων ανησυχιών και κινδύνων από απειλές υβριδικές, στον κυβερνοχώρο, καθώς επίσης χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές.
«Ένα στοιχείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ήταν το αίτημα ηγετών να αναπτυχθεί η ικανότητα να ανταποκρίνονται και να αποτρέπουν τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο μέσω κυρώσεων της ΕΕ. Φυσικά, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει των ευρωεκλογών του επόμενου έτους και της ενεργού απειλής που προκαλούν οι κακόβουλες, εξωτερικές παρεμβάσεις στις δημοκρατίες μας» είπε.
Ο κ. Tουσκ αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του Brexit, σημειώνοντας ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει ότι επιθυμεί την επέκταση της μεταβατικής περιόδου, καθώς θα ήταν χρήσιμη για την επίτευξη συμφωνίας, οι ηγέτες είναι έτοιμοι να το εξετάσουν θετικά.