Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε πως «Είμαστε με σθένος στο πλευρό σας, είναι απαράδεκτη η δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο, θα δώσουμε σαφές μήνυμα στην Τουρκία».
Η πρόεδρος τοποθετήθηκε κατά την πρώτη Διάσκεψη Κορυφής των προέδρων των Κοινοβουλευτικών ομάδων του ΕΛΚ, στο Ευρωπαϊκό και τα εθνικά κοινοβούλια, για τη νέα νομοθετική περίοδο, που διοργάνωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, υπεύθυνος για τις σχέσεις με τα εθνικά κοινοβούλια, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην πρώτη της συνάντηση με βουλευτές.
Ηχηρή απάντηση έδωσε η πρόεδρος της ΕΕ στην ερώτηση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρου Καλαφάτη, ο οποίος αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Μεϊμαράκης: Ενώνουμε τις δυνάμεις μας
Σκοπός των συναντήσεων αυτών, όπως τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης είναι «η ανταλλαγή απόψεων σε διακοινοβουλευτικό επίπεδο, προκειμένου να γίνουμε η γέφυρα μεταξύ Βρυξελλών και εθνικών πρωτευουσών. Έτσι θα αποδείξουμε ότι η ΕΕ δεν είναι κάτι απόμακρο ή γραφειοκρατικό όπως φαντάζει στα μάτια των πολιτών. Δέσμευσή μας είναι να μεταφέρουμε τα προβλήματα της κάθε κοινωνίας ξεχωριστά και στο σύνολο τους, για την επίλυσή τους στις Βρυξέλλες, θεσμική πρωτεύουσα της ΕΕ και τόπο λήψης των αποφάσεων. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας ώστε η Ευρώπη να επιδρά θετικά στη ζωή των συμπολιτών μας και κυρίως των νέων ανθρώπων».
Καλωσορίζοντας την πρόεδρο, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι πρόκειται για μια ισχυρή προσωπικότητα την οποία «εμπιστευόμαστε για να συμπορευθούμε σε αυτό το ιδιαίτερα ασταθές περιβάλλον, ιδιαίτερα στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας».
Παράλληλα, παρουσίασε τις προτεραιότητες του ΕΛΚ για τα επόμενα χρόνια, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση:
- στην κλιματική πολιτική
- στην ψηφιακή πολιτική
- στην μείωση των ανισοτήτων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας κυρίως για τους νέους
- στην καταπολέμηση του καρκίνου
- στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση του καυτού και επίκαιρου ζητήματος του προσφυγικού, με ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό και αλληλεγγύη
- στην προετοιμασία της διεύρυνσης
- στο σχεδιασμό ενιαίας πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
- στην προστασία του κράτους δικαίου και των Ευρωπαϊκών αρχών και αξιών που αποτελούν τον πυλώνα του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.
Οι τρεις βασικοί πυλώνες της Επιτροπής
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συνεργασία ΕΛΚ με τα εθνικά κοινοβούλια και παρουσίασε τους τρεις βασικούς πυλώνες της Επιτροπής:
- Το Ευρωπαϊκό «Πράσινο Deal»
- Τη ψηφιοποίηση
- Την Επιτροπή ως σημαντικό «γεωπολιτικό παίκτη»
Στη Διάσκεψη Κορυφής συμμετείχαν η πρώτη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Mairead Mcguinness, ο νέος πρόεδρος του ΕΛΚ Donald Tusk, o πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, David McAllister, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων της Ιταλίας, Γαλλίας, Ρουμανίας, Φινλανδίας, Σουηδίας, Κροατίας, Σλοβενίας και Πορτογαλίας, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι Σταύρος Καλαφάτης και Τάσος Χατζηβασιλείου.
«Το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης προκαλεί σοβαρή ανησυχία»
«Σοβαρή ανησυχία» προκαλεί το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Γιοσέπ Μπορέλ εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» και τη «στήριξη» της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.
«Είναι σαφές ότι αυτό το έγγραφο προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή ας στην Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.
Ερωτηθείς σχετικά, ο νέος ύπατος εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες «πολύ αργά» και ότι αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές αρχές την «εξετάζουν». «Στη σημερινή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα» είπε, προσθέτοντας ότι θα «μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά».
Τέλος, ο Γ. Μπορέλ επανέλαβε τη θέση της Επιτροπής ότι «όποια συμφωνία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο».