Για τον κίνδυνο «ανεξέλεγκτης μετανάστευσης» προειδοποίησε ο γερμανός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και δήλωσε ότι θα διατηρηθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στην Γερμανία. Τόνισε μάλιστα ότι η γερμανική προεδρία στην Ε.Ε. (το β’ εξάμηνο του έτους) θα θέσει ως βασική προτεραιότητα την ασφάλεια, καθώς όπως είπε, θεωρεί την κοινή πολιτική ασύλου εξίσου σημαντική με την «πράσινη» πολιτική της Ευρώπης.
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Αστυνομικού Συνεδρίου που πραγματοποιείται στο Βερολίνο, ο κ. Ζεεχόφερ παρουσίασε τα αποτελέσματα των συνοριακών ελέγχων, κάνοντας λόγο για μερικές εκατοντάδες άτομα στα οποία είχε απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα και για διπλάσιο αριθμό ατόμων που καταζητούνταν από τις αρχές με ένταλμα σύλληψης. Πρόκειται για μέγεθος «που αδυνατεί κανείς να πιστέψει», δήλωσε ο υπουργός και επανέλαβε ότι εφόσον η Ε.Ε. δεν μπορεί να φυλάξει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα, η Γερμανία θα συνεχίσει να ενεργεί σε εθνικό επίπεδο. «Εφόσον δεν υπάρχουν εγγυήσεις στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και της Σένγκεν, θα πρέπει να εξετάζουμε πολύ προσεκτικά στα σύνορα ποιος έρχεται στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και για ποιους λόγους. Διαφορετικά τα σύνορα θα γίνουν πύλη εισβολής για ανθρώπους που επιδιώκουν κάτι άλλο από το να τύχουν προστασίας στη Γερμανία», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ και τόνισε την ανάγκη να μην επαναληφθεί η κατάσταση του 2015, η οποία, όπως είπε, οδήγησε σε «διαχωρισμούς, πολώσεις και άνθηση ακραίων κομμάτων».
Αναφερόμενος στα σημερινά προβλήματα, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι τα σημαντικότερα ζητήματα εντοπίζονται στην προστασία των εξωτερικών συνόρων και στην εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι η Frontex θα πρέπει να ενισχυθεί πιο σύντομα από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί, αλλά και ό,τι δεν λειτουργεί όπως προβλέπεται η διαδικασία επιστροφής των αιτούντων άσυλο.
Μεταξύ των μέτρων που σκοπεύει η Γερμανία να προωθήσει στο πλαίσιο της άσκησης της προεδρίας της, είναι, εξήγησε ο κ. Ζεεχόφερ και η διεύρυνση των δυνατοτήτων ανταλλαγής δεδομένων των υπηρεσιών ασφαλείας – συμπεριλαμβανομένων και των βρετανικών, ακόμη και μετά το Brexit.