Ο Εμανουέλ Μακρόν άλλαξε γνώμη για λοιμωξιολόγο ο οποίος είχε παραιτηθεί από την επιτροπή επιστημόνων επειδή διαφωνούσε με το αυστηρό lockdown και πλέον ακολουθεί την θεραπεία του.
Άλλαξε γνώμη για τον Γάλλο λοιμωξιολόγο Ντιντιέ Ραούλ ο πρόεδρος της Γαλλίας, όχι μόνο εξήρε το κύρος του ως επιστήμονα αλλά έδωσε το πράσινο φως στις κλινικές δοκιμές της θεραπείας του για τον κορωνοϊό.
Η θεραπεία του Ραούλ Ντιντιέ είναι συνδυασμός ενός φαρμάκου για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, της υδροξυχλωροκίνης, και ενός αντιβιοτικού, της αζιθρομυκίνης.
Αρχικά ο Γάλλος πρόεδρος τον αντιμετώπιζε με δυσπιστία, τώρα όμως αποφάσισε να του δώσει μία ευκαιρία δοκιμάζοντας όλες τις θεραπείες.
Την έρευνα του επιστήμονα έχει στηρίξει στο παρελθόν ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Είμαι πεπεισμένος ότι είναι σπουδαίος επιστήμονας και είμαι ενθουσιασμένος με αυτό που μου εξήγησε», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο ραδιοφωνικό δίκτυο «RFI».
Την περασμένη εβδομάδα ο Μακρόν επισκέφθηκε τον Ραούλ στον χώρο εργασίας του, στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας. Τότε είχε δει δηλώσει ότι αναγνωρίζει το ερευνητικό του έργο, ωστόσο παρέμενε «επιφυλακτικός» για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
«Δεν εναπόκειται στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας να πει ποια θεραπεία είναι καλή και ποια όχι. Αυτό που έκανα όταν πήγα στο γραφείο του καθηγητή Ραούλ – και είναι ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες σε αυτόν τον τομέα – ήταν να βεβαιωθώ ότι εργάζεται στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου των κλινικών δοκιμών. Δεν είναι ζήτημα πίστης, αλλά ζήτημα επιστήμης», είχε υποστηρίξει ο Γάλλος πρόεδρος.
Υπενθυμίζεται ότι, στην αρχή της κρίσης , ο Ραούλ προσκλήθηκε να συμμετάσχει στη συμβουλευτική επιτροπή της γαλλικής κυβέρνησης για τον Covid-19, αλλά δεν συμμετείχε σε συνεδριάσεις καθώς ήταν αντίθετος με το αυστηρό «lockdown».
Έπειτα από δύο μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 24 και 80 ασθενείς, ο Γάλλος λοιμωξιολόγος παρουσίασε στον Εμανουέλ Μακρόν μια τρίτη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 1.061 ασθενείς, αλλά χωρίς ομάδα σύγκρισης.
Σύμφωνα με τον Ραούλ, 973 ασθενείς θεραπεύτηκαν σε 10 ημέρες. Άλλοι επιστήμονες ωστόσο επιμένουν ότι χωρίς ομάδα ελέγχου, τα αποτελέσματα είναι δεν έχουν νόημα.