Η Μάλτα ειδοποίησε επίσημα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει ή να διευκολύνει την Επιχείρηση «ΙRINI» για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, μόλις ένα 24ωρο μετά την έναρξη του επιχειρησιακού σκέλους της επιχείρησης!
Το θέμα αποκάλυψε εφημερίδα της Μάλτας η οποία γράφει ότι η κυβέρνηση θα παγώσει ακόμη και τη συμμετοχή της για τη χρηματοδότηση της επιχείρησης.
«Η προσέγγιση της Μάλτας με την Τουρκία συνεχίστηκε αυτήν την εβδομάδα με τον υπουργό Εξωτερικών Evarist Bartolo να συναντιέται με τον Τούρκο πρέσβη στη Βαλέτα, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Byron Camilleri έχει ξεκινήσει άτυπες συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε μια προσπάθεια να κτιστούν σοβαρές γέφυρες με την Τουρκία και να ταρακουνηθούν τα μεγάλα κράτη μέλη της ΕΕ», αναφέρει το δημοσίευμα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η Τουρκία υποσχέθηκε στο νησιωτικό κράτος το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Λιβύη, πως θα μειώσει τις μεταναστευτικές ροές μέσω του ολικού ελέγχου που ασκεί στην κυβέρνηση της Τρίπολης.
Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα η Μάλτα θα προσπαθήσει να «τινάξει στον άερα» την επιχείρηση πριν καν καλά-καλά ξεκινήσει, βάζοντας βέτο σε επίπεδο ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην προγραμματισμένη επέκταση της επιχείρησης IRINI που προβλέπει την ενίσχυση της ναυτικής δύναμης που θα περιπολεί.
Το ίδιο θα κάνει και σ΄ ότι έχει να κάνει με την αποβίβαση μεταναστών που θα διασώζονται στη θαλάσσια περιοχή των περιπολιών.
Όπως όλα δείχνουν πίσω από αυτή την κίνηση βρίσκεται η Τουρκία, η οποία ελέγχει και προμηθεύει με όπλα την κυβέρνηση των ισλαμιστών τη Τρίπολης.
Η Μάλτα έχει ενημερώσει ότι θα ασκήσει βέτο σε αποφάσεις του επιχειρησιακού πλαισίου της Επιχείρησης “IRINI” που αφορούν «δαπανηρές διαδικασίες για αποβίβαση μεταναστών, παραχώρηση λιμένων και πρόσβαση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV)».
Η Μάλτα δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή ότι αντιμετωπίζει μια «άνευ προηγουμένου κρίση» και δυσανάλογες ροές ως αποτέλεσμα του λαθρεμπορίου ανθρώπων και των εγκληματικών δραστηριοτήτων στην Κεντρική Μεσόγειο, επικαλούμενη αύξηση κατά 438% των αφίξεων στη χώρα.
Η κυβέρνηση της Μάλτας κατήγγειλε ότι «δεν υπήρξε απτή υποστήριξη και αλληλεγγύη από τους εταίρους της ΕΕ παρά τα πολλά αιτήματα για μετεγκατάσταση των προσφύγων και για συζητήσεις σχετικά με μια μόνιμη λύση».
«Η νεοσύστατη EUNAVFOR MED Irini επηρεάζει δυσανάλογα τη GNA, της οποίας τα όπλα προμηθεύονται κυρίως από την Τουρκία δια θαλάσσης, επειδή έχει ελάχιστο αντίκτυπο στον αντίπαλή της, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ που ηγείται του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), o οποίος λαμβάνει στρατιωτικές ενιχύσεις με αεροπορικά και χερσαία μέσα στα σύνορα Λιβύης-Αιγύπτου, καθώς και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτά είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν και είναι αδύνατο για την “IRINI” να αναχαιτιστούν», αναφέρει εφημερίδα της Μάλτας.