«Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα καλούσαν ποτέ τους στρατούς τους να καταστείλουν τις εσωτερικές διαμαρτυρίες και θα είχαν αποφύγει το είδος της αστυνομικής βίας και ρατσισμού που παρατηρείται στις ΗΠΑ», δήλωσε στους FT ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ,Μαργαρίτης Σχοινάς.
Γεγονότα όπως αυτά στη Μινεάπολη «δεν είναι πιθανό να συμβούν στην Ευρώπη σε αυτήν την κλίμακα», υπογράμμισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ο κ. Σχοινάς, αναφερόμενος στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και τις ταραχές που ακολούθησαν. «Δεν νομίζω ότι έχουμε προβλήματα στην Ευρώπη που σχετίζονται με κατάφωρη αστυνομική βαρβαρότητα ή με θέματα φυλής», σημείωσε και τόνισε ότι «έχουμε ένα ζήτημα στην Ευρώπη, το οποίο είναι το ζήτημα των ανισοτήτων και της κατανομής εισοδήματος».
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι είναι «παγκόσμιοι πρωταθλητές στα ανθρώπινα δικαιώματα και φροντίζουν τις μειονοτικές ομάδες».
Ερωτηθείς εάν συμφωνεί με τις εκκλήσεις Τραμπ για καταστολή των διαμαρτυριών στις ΗΠΑ ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι το να καλέσεις τον στρατό σε τέτοιες περιστάσεις δεν «είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι στην Ευρώπη διατηρούμε τους στρατούς μας μόνο για τους ξένους εχθρούς μας».
Οι FT ρώτησαν ακόμη τον κ. Σχοινά αν οι ελληνικές αρχές ευθύνονται για το θάνατο του Μωάμεθ Γκουλζάρ, έναν Πακιστανό, στα σύνορα με την Τουρκία τον Μάρτιο, αναφορές που η Αθήνα έχει απορρίψει ως «ψεύτικες ειδήσεις».
Ο Επίτροπος δήλωσε ότι «έχουν τεθεί εύλογες ανησυχίες» για τον θάνατο του μετανάστη – συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας 100 ευρωβουλευτών που είχαν γράψει στην επιτροπή σχετικά με αυτό – και ευχήθηκε να «διευκρινιστούν όλες αυτές οι περιστάσεις».
Ανέφερε στο σημείο αυτό πως ελπίζει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας να ανοίξει το δρόμο για μια νέα συμφωνία για τη μετανάστευση στην Ε.Ε, η οποία θα βασίζεται εν μέρει σε μια ενισχυμένη συνοριακή δύναμη αλλά και στην επιτάχυνση της επιστροφής των απορριφθέντων αιτούντων ασύλου.