Κόσμος
Την επιθυμία για μια εφ΄όλης της ύλης, νέα, συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία εξέφρασε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε συνέντευξή του στο Spiegel. Πρόσθεσε ωστόσο ότι στο τραπέζι θα πρέπει να μπουν και οι τουρκικές προκλήσεις εις βάρος Ελλάδας και Κύπρου.
Ο ύπατος αρμοστής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, ζητά από την γερμανική προεδρία και ιδίως την Ανγκελα Μέρκελ, να συνεισφέρει σ’ αυτή την κατεύθυνση και προειδοποιεί ότι αν δεν κάνουμε τίποτα θα δημιουργηθεί «ένα δαχτυλίδι τουρκικών ή ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στα ανοικτά των ιταλικών ακτών» κάτι το οποίο δεν είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, όπως σημειώνει.
Οι επίμαχες ερωτήσεις και απαντήσεις του Μπορέλ στο Spiegel:
- Spiegel: Ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan χρησιμοποίησε μόλις στις αρχές του έτους τους πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης σε βάρος της ΕΕ. Χρειάζεται μια νέα Συμφωνία για τους Πρόσφυγες;
- Μπορέλ: Εάν θα είχα μία επιθυμία από τη Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, θα ήταν αυτή: Το Βερολίνο πρέπει ταχθεί υπέρ της διαπραγμάτευσης μιας συνολικής συμφωνίας με την Τουρκία. Κυρίως η Καγκελάριος Merkel είναι σε θέση να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Σε αυτή τη διαδικασία, όλα τα ζητήματα θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι: Από τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο και τις παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας στα ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου, έως την υποστήριξη των σχεδόν 4 εκ. προσφύγων που φιλοξενεί η Τουρκία και τον ρόλο της στη Συρία και τη Λιβύη. Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να δημιουργηθεί ένα δαχτυλίδι τουρκικών ή ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στα ανοικτά των ιταλικών ακτών. Αλλά ακριβώς αυτό θα συμβεί, αν δεν κάνουμε τίποτα.
- Spiegel: Το μέλος της ΕΕ Ελλάδα αντέδρασε απορρίπτοντας πρόσφυγες και χρησιμοποιώντας δακρυγόνα στα σύνορα. Είναι αυτός ο σωστός τρόπος για να καταστήσει η ΕΕ εαυτήν λιγότερο εκβιάσιμη από τον Πρόεδρο Erdoğan;
- Μπορέλ Ω ς δημοσιογράφος, μπορείτε να μιλάτε για «εκβιασμό». Για έναν διπλωμάτη, τέτοιες λέξεις απαγορεύονται. Όπως γνωρίζετε, η ΕΕ καταδίκασε έντονα το ότι η τουρκική κυβέρνηση άνοιξε στοχευμένα προσωρινά τα σύνορα με την Ελλάδα. Και η Ελλάδα, όπως κάθε άλλη χώρα σε μία τέτοια κατάσταση, έχει καθήκον να προστατεύει τα σύνορά της. Εάν οι μετανάστες επιδιώκουν με τη βία να διεισδύσουν σε μια χώρα, οι δυνάμεις ασφαλείας της έχουν καθήκον να υπερασπιστούν τα σύνορα με τα κατάλληλα μέσα.