AddThis Website Tools

“Εάν χρειαστεί και εάν δεν σημειωθεί στο μεταξύ πρόοδος, τότε και μόνο τότε θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να επιβάλλουμε κυρώσεις στην Τουρκία” (σ.σ. και αυτό στα τέλη Σεπτεμβρίου) δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μας μετά το τέλος του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Όλα αυτά την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Όρουτς Ρέις παραβιάζει συστηματικά την ελληνική υφαλοκρηπίδα πραγματοποιώντας έρευνες από τις αρχές Αυγούστου και οι Ευρωπαίοι παραπέμπουν για τα τέλη Σεπτεμβρίου την απόφαση για να δουν εάν χρειαστούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Ι υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας έχουν γίνει πολύ δύσκολες λόγω των γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο και βασικός σκοπός είναι να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος, (σ.σ. με ποιες άραγε προϋποθέσεις) υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία θα συνεχίσει τις προσπάθειες μεσολάβησης ανάμεσα σε όλες τις πλευρές τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες.

«Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία.

Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην περιοχή και θα συζητήσουμε στο επόμενο Συμβούλιο εάν χρειαστεί να λάβουμε περαιτέρω μέτρα κατά της Άγκυρας, σε περίπτωση που δεν σημειωθεί πρόοδος» σημείωσε.

Αυτές είναι οι κυρώσεις που ενδέχεται να επιβάλλει η ΕΕ στην Τουρκία

Τον κατάλογο των ενδεχόμενων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, που παρουσίασε προφορικά κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας αποκαλύπτει το κυπριακό Alpha Κύπρου.

Ο κατάλογος του Ζοζέπ Μπορέλ, παραπέμπεται για τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τότε το Όρουτς Ρέις απλά να πλέει ανενόχλητο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών θα αποφασίσουν ποιες επιλογές θα υιοθετήσουν.

Ο κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει τα ακόλουθα

1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

2. Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.

3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

4. Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ

5. Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία.

6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα

7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Πολιτική συμφωνία για υιοθέτηση των εισηγήσεων της Λευκωσίας

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, επανέλαβε φορτικά στη διάρκεια της συζήτησης πως δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετεί δύο μέτρα και δύο σταθμά ως προς το την υπεράσπιση των αρχών και αξιών της, εστιάζοντας στην απαίτηση του κ. Μπορέλ όπως υπάρξει στήριξη για επιβολή κυρώσεων για το ζήτημα της Λευκορωσίας. Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη θέση ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να συναινέσει σε κάτι τέτοιο αν υπάρξει αντίστοιχη υποστήριξη για πολιτική συμφωνία για άμεση υιοθέτηση των προτάσεων που υπέβαλε η Λευκωσία τον Ιούνιο για προσθήκη νέων ονομάτων στη λίστα κυρώσεων για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών επαναβεβαίωσαν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο και καλούν την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η αποχή Τουρκίας από μονομερείς ενέργειες είναι βασικό στοιχείο για την πρόοδο του διαλόγου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!