Στο πλευρό της Ελλάδας στάθηκαν(;) 24 Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία έλαβε χώρα μια δύσκολη διαπραγμάτευση για την επίτευξη αποτελέσματος που θα ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά λένε από την Κυβέρνηση. Αλλά μια εικόνα από τις χώρες που στήριξαν ουσιαστικά την Τουρκία προξενεί απορία καθώς εκτός της συνήθους υπόπτου Γερμανίας και της αναμενόμενης ίσως Ισπανίας ακόμα και η… Μάλτα στήριξε την Τουρκία.
Έτσι στο «στρατόπεδο» που ήταν κατά της επιβολής κυρώσεων, αποτελείτο από τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Μάλτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν πήρε τον λόγο ο πρωθυπουργός της Μάλτας προκειμένου να στηρίξει την πολιτική που περιείχε κυρίως «καρότο», αυτός που του απάντησε στηρίζοντας πλήρως τις ελληνικές θέσεις ήταν ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.
Η Μάλτα αδιαφορεί στις “απειλές” του Δένδια
Ο Έλληνας Υπουργός για να δείξει στην Μάλτα πως το συμφέρον της δεν είναι να συνομιλεί με την Τουρκία αλλά να στέκεται με την Ελλάδα και την Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία θύμισε στον ομόλογο του, στις 7 Σεπτεμβρίου, πως ο ελληνόκτητος στόλος περιλαμβάνει περίπου 700 πλοία, δηλαδή περίπου το 1/5 του δυναμικού του, με σημαία Μάλτας. Το πόσο τον άκουσε φάνηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή απόλυτη ικανοποίησή του εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά την επίτευξη συμφωνίας για το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ! Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι υπάρχουν δύο εργαλειοθήκες, «η μία για μία κατάσταση που δε θέλουμε, σε περίπτωση δηλαδή που η Τουρκία πάλι προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες». Η δεύτερη εργαλειοθήκη αφορά σε θετική ατζέντα ανέφερε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημειώνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι θέλει να έχει εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ.
Τουρκία διακωμωδεί μετά την Γερμανική στήριξη
“Αυτοί οι οποίοι στην Ανατολική Μεσόγειο, με κενές απειλές προς τη χώρα, με κενού περιεχομένου εκβιασμούς και με κωμικές επιδείξεις, δεν μπόρεσαν να μας κάνουν να κάνουμε βήμα πίσω, υποχρεώθηκαν να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις μας για διάλογο”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
“Συχνά συνομιλώ με τον πρόεδρο Ερντογάν”
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην δεύτερη μέρα της συνόδου ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες του Βελγίου, δήλωσε πως το Δεκέμβριο θα συζητηθεί το θέμα της εξαίρεσης από το καθεστώς της βίζας της Τουρκίας.
Η Μέρκελ δήλωσε πως “Τα θετικά θέματα στις σχέσεις είναι προς όφελος και των δύο πλευρών”. Η Μέρκελ ανέφερε πως το τελευταίο καιρό συχνά συνομιλεί με τον πρόεδρο Ερντογάν και ότι επιθυμεί εποικοδομητικές σχέσεις με την Τουρκία.
Η Μέρκελ δήλωσε πως “Επιθυμούμε να συζητήσουμε το πέρασμα σε ένα νέο στάδιο της συμφωνίας για τη μετανάστευση μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και τα θέματα της τελωνειακής ένωσης και της οικονομικής συνεργασίας. Για το θέμα της απελευθέρωσης από το καθεστώς βίζας μέχρι το Δεκέμβριο είναι ανάγκη να γίνει μία καλή προεργασία. Ξεκαθαρίσαμε ως επιθυμούμε εποικοδομητικές σχέσεις με την Τουρκία. Για να έχουμε μία θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.