Η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν δείχνει -γι’ ακόμη μία φορά- το δρόμο στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς γίνεται το πρώτο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πάρει το εμβόλιο Sputnik V.
Μάλιστα πρόκειται για την ίδια χώρα που πριν από λίγο καιρό είχε γίνει η πρώτη χώρα της ΕΕ που ενέκρινε το φάρμακο κατά του κορωνοϊού.
Η Κομισιόν σχολίασε τη συμφωνία της Βουδαπέστης με τη Μόσχα για για την προμήθεια δύο εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Sputnik V κατά του κορωνοϊού, τονίζοντας πως είναι… δικαίωμα της.
Να υπενθυμίσουμε πως σε πρόσφατη του συνέντευξη ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ερωτηθεί για τον λόγο που η χώρα μας δεν κινείται για να προμηθευτεί μόνη της εμβόλιο. Τότε ο Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως δεν θα παραβιάσουμε την ευρωπαϊκή συμφωνία για τους εμβολιασμούς, προσθέτοντας πως «είδαμε το 2015 τι πάθαμε» (λογικά αναφέρθηκε στο “όχι” που έγινε “ναι” από τον Τσίπρα).
Παρόμοιες βέβαια ήταν και οι δηλώσεις του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστο Ταραντίλη, αλλά και άλλων κυβερνητικών στελεχών.
Ενώ σε ότι αφορά τα φάρμακα… οι «ειδικοί» της κυβέρνησης τους έχουν κάνει αρκετό πόλεμο, ανάμεσα μάλιστα στις «δικαιολογίες» που έχουν επικαλεστεί για να μην τα προμηθευτούμε είναι ότι «δεν το έχει κάνει καμία ευρωπαϊκή χώρα» (ξεχνώντας μάλλον την Ουγγαρία).
Απάντηση στα παραπάνω έδωσε ο εκπρόσωπος της Στεφάν Ντε Κεερσμάκερ.
«Αν μια χώρα μέλος της ΕΕ θέλει να συνάψει συμφωνία με παραγωγούς εμβολίου, οι οποίοι δεν έχουν συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν εντάσσονται στην στρατηγική εμβολιασμού της ΕΕ- όπως για παράδειγμα το εμβόλιο Sputnik-V-, έχει δικαίωμα να το κάνει».
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι επίσης δικαίωμά της πώς θα πιστοποιήσει το εμβόλιο αυτό στην δική της χώρα, για παράδειγμα για επείγουσα χρήση, αλλά η άδεια αυτή θα ισχύει μόνο στην επικράτεια της χώρας αυτής.
«Φυσικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στο ότι όλα τα εμβόλια θα πρέπει να ανταποκρίνονται στα κριτήρια ασφαλείας και αποτελεσματικότητας», δήλωσε.
Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν το δικαίωμα να διεξάγουν από μόνες τους συνομιλίες για πρόσθετες παραγγελίες με τους έξι δυτικούς προμηθευτές εμβολίων, ιδιαίτερα με τις αμερικανικές εταιρείες Pfizer και Moderna, με τις οποίες συμφωνίες για προπαραγγελίες του εμβολίου για ολόκληρη την ΕΕ έχει ήδη υπογράψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Στόχος της δικής μας στρατηγικής εμβολιασμού είναι να δημιουργήσουμε με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα ποικίλο και ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων. Υπό αυτή την έννοια οι χώρες μπορούν να διεξάγουν παράλληλες συνομιλίες με παραγωγούς, με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει υπογράψει κοινή συμφωνία για προμήθειες του εμβολίου» , δήλωσε ο Ντε Κεερσμάκερ.
Εξάλλου, σχολιάζοντας τις συνομιλίες μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας για τη συνδρομή της πρώτης στην πιστοποίηση του Sputnik V στην ΕΕ, όπως ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Κομισιόν Ερίκ Μαμέ, σημείωσε:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργεί ως επενδυτής, επενδύουμε χρήματα στις (δυτικές) εταιρείες, οι οποίες παράγουν εμβόλια στην Ευρώπη, δημιουργώντας θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Αυτό καθόλου δεν σημαίνει ότι άλλοι παραγωγοί απ’ όλο τον κόσμο δεν μπορούν να απευθυνθούν στον ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) και μετά από αυτό να ακολουθηθεί η πλήρης διαδικασία. Ο παραγωγός πρέπει να παρουσιάσει στον ΕΜΑ πλήρη στοιχεία για το εμβόλιο του, ώστε να πάρει την άδεια για την χρήση του στην ευρωπαϊκή αγορά».