Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι μετά από πέντε χρόνια, στο πλαίσιο του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών. Η σημερινή συνάντηση είχε χαρακτήρα βολιδοσκόπησης προθέσεων. Το βλέμμα τίθεται στον επόμενο γύρο που θα πραγματοποιηθεί, όπως έγινε γνωστό, στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, η στάση της Τουρκίας τίθεται και στο τραπέζι των Ευρωπαίων.
«Ραντεβού» στην Αθήνα δίνουν Ελλάδα και Τουρκία για την επόμενη συνάντηση, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα ξανά, μετά από διακοπή πέντε ετών.
Ο 61ος γύρος των διερευνητικών Ελλάδας – Τουρκίας διήρκησε τρεις ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο για αναγνωριστική συνάντηση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η σημερινή συνάντηση είχε μάλλον απολογιστικό χαρακτήρα και πλέον τα βλέμματα στρέφονται στο δεύτερο κεφάλαιο των διερευνητικών επαφών που θα λάβει χώρα σε ελληνικό έδαφος και πιθανόν προς τα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου.
Τι στάση κρατούν οι Ευρωπαίοι
Την ίδια ώρα, το θέμα της Τουρκίας απασχόλησε και τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ενημέρωσαν για τις επαφές που είχαν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Αυτό που διεφάνη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι η διάθεση από πλευράς Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων, παραπέμποντας μεταξύ άλλων στην έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα.
Η ελληνική πλευρά τόνισε ότι απομένει να γίνουν απτά βήματα ουσιαστικής προόδου σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, όπως η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, το casus belli, η μη συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.
Παράλληλα, από την πλευρά της Ευρώπης τονίστηκε ότι η ΕΕ οφείλει να είναι επιφυλακτική και όχι αφελής αναμένοντας όπως η «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα, με συνέχεια, συνέπεια και σε βάθος χρόνου.
Εν τω μεταξύ, η Γερμανία φέρεται να εξέφρασε τον σκεπτικισμό της απέναντι σε μια πιο αυστηρή πολιτική στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Χάικο Μάας ανέφερε πως τα θετικά σήματα που έχει αποστείλει προσφάτως η Άγκυρα και η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών δεν πρέπει να επιβαρυνθούν από κάποια επιβολή νέων κυρώσεων στην παρούσα φάση.
Αυτό, καθώς η Γαλλία πιέζει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για μια διευρυμένη λίστα κυρώσεων σε σχέση με τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.