H Κομισιόν προχωράει τις εργασίες για την υιοθέτηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, για το οποίο έδωσε αγώνα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε, αρχικά, πιστοποιητικό μόνο για όσους κάνουν το εμβόλιο, λέγοντας μάλιστα πως ενδεχομένως υπάρξουν προβλήματα για όσους δεν το κάνουν.
Παρόλα αυτά το πιστοποιητικό, το οποίο θα λειτουργεί ως «διαβατήριο», θα μπορούν να το εκδώσουν, όχι μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί, αλλά, για την ώρα, και οι έχοντες αρνητικό τεστ covid είτε οι αναρρώσαντες από covid.
Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του νέου πιστοποιητικού θα είναι τα εξής:
Θα εκδίδεται σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή. Θα έχει ενσωματωμένο έναν κωδικό QR (Quick Response), δηλαδή ένα είδος γραμμωτού κώδικα (κάτι σαν τα barcodes στα καταναλωτικά προϊόντα) δύο διαστάσεων με σκοπό τα δεδομένα, που περιέχονται στον κώδικα, να αποκωδικοποιούνται με μεγάλη ταχύτητα. Θα εκδίδεται χωρίς κόστος για τους Ευρωπαίους πολίτες. Οι πληροφορίες θα είναι γραμμένες στην επίσημη γλώσσα ή τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους έκδοσης και στα αγγλικά.
Θα είναι απολύτως ασφαλές καθώς θα φέρει ψηφιακή υπογραφή και θα ισχύει σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Επίσης θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, καθώς όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρήσει ότι η πανδημία έχει παρέλθει, θα πάψει η χρήση του.
Ακόμα λοιπόν δεν επέβαλαν τον εμβολιασμό -μέσω του πιστοποιητικού – ως έμμεσα υποχρεωτικό.
Απαγορεύουν λοιπόν, προς στιγμήν, τις διακρίσεις:
- Όλοι οι πολίτες – εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι – πρέπει να επωφελούνται από ένα ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ. Για να αποφευχθούν οι διακρίσεις εις βάρος ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία όχι μόνο ενός διαλειτουργικού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά και πιστοποιητικών τεστ COVID-19 και πιστοποιητικών για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.
- Το ίδιο δικαίωμα για τους ταξιδιώτες με το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό – όπου τα κράτη μέλη αποδέχονται την απόδειξη εμβολιασμού για να αρθούν περιορισμοί δημόσιας υγείας , όπως τεστ ή καραντίνα, θα πρέπει να αποδεχθούν, υπό τους ίδιους όρους, πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται βάσει του Συστήματος του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού. Αυτή η υποχρέωση θα περιορίζεται σε εμβόλια που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας σε επίπεδο ΕΕ, αλλά τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να αποδεχθούν και άλλα εμβόλια.
- Κοινοποίηση άλλων μέτρων – εάν ένα κράτος μέλος εξακολουθεί να απαιτεί από κατόχους ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού να τεθεί σε καραντίνα ή να υποβληθεί σε τεστ, πρέπει να ενημερώσει την Επιτροπή και όλα τα άλλα κράτη μέλη και να εξηγήσει τους λόγους αυτών των μέτρων.
Δείτε το πιστοποιητικό: