ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Δεξιά η «πίτα» είναι μεγάλη και θα μεγαλώσει κι άλλο. Αλλά στην ιδεολογική Δεξιά... όχι σε «τελοπόν»
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Ε.Μακρόν: Αποδέχεται την παραίτηση του πρωθυπουργού Γ.Ατάλ

Δυσαρεστημένοι οι Γάλλοι με τους μετεκλογικούς χειρισμούς του Γάλλου προέδρου

Ε.Μακρόν: Αποδέχεται την παραίτηση του πρωθυπουργού Γ.Ατάλ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να αποδεχθεί την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ στις 16 Ιουλίου, μετά την τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών.

Η παραίτηση του Ατάλ υποβλήθηκε αρχικά στις 8 Ιουλίου, την επομένη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, όπου το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε τις περισσότερες έδρες, αλλά καμία παράταξη δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Ατάλ, ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας, υπέβαλε την παραίτησή του μετά την ήττα της παράταξής του, Αναγέννηση, στις εκλογές.

Παρά την αρχική άρνηση του Μακρόν να αποδεχτεί την παραίτηση, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, ο πρόεδρος αναμένεται να την κάνει δεκτή στις 16 Ιουλίου.

Η επόμενη μέρα στη Γαλλία είναι γεμάτη προκλήσεις, με τον Μακρόν να πρέπει να διορίσει νέο πρωθυπουργό.

Συχνά, ο πρωθυπουργός διορίζεται από το μεγαλύτερο μπλοκ στο κοινοβούλιο, αλλά δεν είναι σαφές από ποιο κόμμα θα προέρχεται.

Το κόμμα του Ζαν-Λικ Μελανσόν κέρδισε τις περισσότερες έδρες, αλλά οι σύμμαχοι του Μακρόν έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να συνεργαστούν με την Ανυπότακτη Γαλλία, χαρακτηρίζοντάς την «εξίσου ακραία» με τον Εθνικό Συναγερμό.

Για να επιτευχθεί η πλειοψηφία που απαιτείται για την ψήφιση νόμων, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο πιθανότατα θα πρέπει να συνάψει συμμαχίες με άλλους συνασπισμούς, κάτι που θα είναι δύσκολο λόγω των ιδεολογικών διαφορών.

Παραμένει άρα ο κίνδυνος ψήφου δυσπιστίας και αντικατάστασης πολλών κυβερνήσεων.

Μια πιθανή λύση θα μπορούσε να είναι μια «τεχνοκρατική» κυβέρνηση, αλλά αυτό μπορεί να θεωρηθεί αντιδημοκρατικό από την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, το 60% των Γάλλων θεωρεί ότι η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης από τον Μακρόν ήταν μια «κακή απόφαση».

Το 73% των ερωτηθέντων είναι αντίθετο με τον σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης της αριστεράς, ενώ μόνο το 29% εγκρίνει την υπόθεση μιας «κυβέρνησης τεχνοκρατών».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι δημοφιλέστεροι υποψήφιοι για τη θέση του νέου πρωθυπουργού είναι ο σοσιαλιστής Ραφαέλ Γκλουξμάν (34%), ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν (30%) και ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος Ολιβιέ Φορ (29%).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.