Η ΕΕ και βασικά οι τέσσερις μεγάλες χώρες (Γερμανια, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) φέρεται να έδωσαν στην Ουκρανία τον τίτλο του «υποψήφιου μέλους», μαζί με την Γεωργία
Αν βέβαια υπάρχει Ουκρανία την «επόμενη ημέρα» και πώς θα είναι αυτή η χώρα.
The #EUCO decided to recognize the European perspective of Georgia and is ready to grant candidate status once the outstanding priorities are addressed.
Congratulations to the Georgian people.
A historic moment in EU-Georgia relations: Georgia's future lies within the EU. 🇪🇺🇬🇪
— Charles Michel (@CharlesMichel) June 23, 2022
Και όλα αυτά την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν και καταλαμβάνουν μεγάλες περιοχές στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας (ανάμεσά τους και η χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία).
Σημειώνεται πως το προσχέδιο συμπερασμάτων ζητά την υποστήριξη της «ανοικοδόμησης» στην Ουκρανία, ακόμη και με τη γνώση ότι η Ουκρανία δεν θα υπάρχει την επόμενη ημέρα και πιθανότατα το καθεστώς που θα διαδεχθεί τον Ζελένσκι να ακυρώσει στην πράξη την ένταξη.
Agreement. #EUCO has just decided EU candidate status to Ukraine and Moldova.
A historic moment.
Today marks a crucial step on your path towards the EU.
Congratulations @ZelenskyyUa and @sandumaiamd and the people of Ukraine 🇺🇦 and 🇲🇩
Our future is together.
— Charles Michel (@CharlesMichel) June 23, 2022
Η αβεβαιότητα που υπάρχει όσον αφορά τη συνέχιση της ύπαρξης της Ουκρανίας ως κυρίαρχου έθνους δεν είναι το μόνο δύσκολο ερώτημα που θα παρακάμψουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής.
Όπως επισημαίνει το Politico εΠροκειμένου η Ουκρανία και η Μολδαβία να εξασφαλίσουν την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι οι χώρες πρέπει πρώτα να πληρούν μια σειρά προϋποθέσεων που σχετίζονται με τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, η εισβολή και η κατοχή της Ρωσίας καθιστούν αδύνατο για την Ουκρανία να προβλέψει ποια θα είναι τα σύνορά της ή πόσους πολίτες θα έχει. Ο πόλεμος κάνει την προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας ακόμη πιο απρόβλεπτη από αυτή της Κύπρου, στην οποία επετράπη να ενταχθεί στην ΕΕ παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της Μεγαλονήσου βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.