ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Απόφαση-«ράπισμα» στην κυβέρνηση από την ΕΕ – Απαγορεύεται η παρακολούθηση με πρόσχημα την «εθνική ασφάλεια»

Τελευταία στιγμή αφαιρέθηκε η αναφορά που ήθελε να προστεθεί η Ελλάδα

Απόφαση-«ράπισμα» στην κυβέρνηση από την ΕΕ – Απαγορεύεται η παρακολούθηση με πρόσχημα την «εθνική ασφάλεια»

Σε μια απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ράπισμα» στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αφαιρέθηκε την τελευταία στιγμή η αναφορά στην «εθνική ασφάλεια», η οποία θα «δικαιολογούσε» τη χρήση spyware (κατασκοπευτικού λογισμικού) από τα κράτη, για να παρακολουθούν δημοσιογράφους.

Ως μια «σημαντική νίκη για την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη» χαιρετίστηκε από πολλές δημοσιογραφικές οργανώσεις της ηπείρου, η προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη απόψε στις Βρυξέλλες, για τον ευρωπαϊκό κανονισμό για την ελευθερία του Τύπου (European Media Freedom Act- EMFA), μια συμφωνία η οποία αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.

Το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν συγκεκριμένα σε προσωρινή συμφωνία για έναν νέο ευρωπαϊκό νόμο για τη διασφάλιση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης και της συντακτικής ανεξαρτησίας.

Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη νομοθεσία για την ελευθερία των ΜΜΕ που θα εφαρμοστεί άμεσα και στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμφωνία αυτής της εβδομάδας πρέπει ακόμη να επικυρωθεί από την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων των Κυβερνήσεων των κρατών μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Coreper), την προσεχή Τετάρτη.

Έτσι, αποκλείεται αυτή η εξαίρεση για την «εθνική ασφάλεια» για την οποία άσκησαν έντονες πιέσεις και ήθελαν «διακαώς» να προστεθεί στο EMFA, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ιταλία.

Nα θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί για τις παρακολουθήσεις που φέρεται να έγιναν από την ΕΥΠ, μέσω Predator. 

Την απόφαση χαιρέτησε ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) , η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στην τελική έκδοση του Ευρωπαϊκού Νόμου για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (EMFA), δεν αναφέρεται πλέον η δυνατότητα κατασκοπείας δημοσιογράφων βάσει αόριστων επιταγών ‘εθνικής ασφάλειας’. Αυτή είναι μια νίκη για όλους τους υπερασπιστές της ελευθερίας του Τύπου και της δημοκρατίας».

Όπως αναφέρεται ακόμα από την EFJ, αναμένεται η λεπτομερής ανάλυσης του κειμένου της συμφωνίας, αλλά και των ακριβών εγγυήσεων που παρέχει αυτή, για την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών.

«Η EFJ θα ήθελε να ευχαριστήσει τους βασικούς παράγοντες στις τριμερείς διαπραγματεύσεις, την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα, τον Ισπανό Υπουργό Πολιτισμού Έρνεστ Ουρτάσουν  και τους Ευρωβουλευτές Σαμπίνε Βερχέιεν και Ραμόνα Στρουγκάριου, οι οποίοι έλαβαν στα σοβαρά τα αιτήματα της EFJ και των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη».

Βάσει των όσων αναφέρονται στην προσωρινή συμφωνία, ορίζεται η υποχρέωση των κρατών μελών «να εγγυώνται την αποτελεσματική προστασία των δημοσιογράφων και των παρόχων μέσων ενημέρωσης κατά την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας» και απαγορεύει στα κράτη μέλη «να χρησιμοποιούν καταναγκαστικά μέτρα για τη λήψη πληροφοριών σχετικά με πηγές δημοσιογράφων ή εμπιστευτικές επικοινωνίες, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις».

Τις διατάξεις που στόχευαν να νομιμοποιήσουν την ανάπτυξη spyware κατά δημοσιογράφων, με βάση την απλή υποψία απειλής για την εθνική ασφάλεια, προωθούσαν «με θέρμη» συνολικά επτά χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα, Κύπρος, Σουηδία και Φινλανδία. Εκ των οποίων η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία ασκούσαν ακόμα εντονότερες πιέσεις!

«Το κείμενο του EMFA, στο σύνολό του, δεν αναφέρει πλέον την εθνική ασφάλεια και είναι μια νίκη της δημοκρατίας», επέμεινε η Ραμόνα Στρουγκάριου.

«Το άρθρο 4.4 του EMFA αναφέρεται απλώς στις υπάρχουσες ευρωπαϊκές συνθήκες, κάτι που είναι ένας καλός συμβιβασμός», δήλωσε η Σαμπίνε Βερχέιεν. «Συμβολικά, θα ήταν δραματικό να αναφερθεί η πιθανότητα κατασκοπείας δημοσιογράφων με βάση απειλές για την εθνική ασφάλεια».

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η Βέρα Γιούροβα επέμεινε στις ισχυρές διασφαλίσεις που αναφέρονται στο άρθρο 4.2 του EMFA για «την προστασία των πηγών των δημοσιογράφων από κάθε καταχρηστικό μέτρο».

Το κείμενο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανάγκη «λήψης προηγούμενης άδειας από ανεξάρτητη δικαστική αρχή» πριν από «οποιαδήποτε κατασταλτικά μέτρα» σύμφωνα με το άρθρο 4 (κράτηση, κυρώσεις, έρευνα και κατάσχεση, πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα δεδομένα, χρήση τεχνολογιών παρακολούθησης, λογισμικό κατασκοπείας κ.λπ.).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.