Στο Στρασβούργο βρίσκονται οι ευρωβουλευτές, που επρόκειτο να επικυρώσουν την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της Ε.Ε. με σκοπό την οριστικοποίηση ενός κειμένου που θα διευκολύνει το καθεστώς βίζα για τους ταξιδιώτες από το Κατάρ και το Κουβέιτ.
Οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να αντιταχθούν στην εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα για το Κατάρ στην Ένωση αύριο, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο συγκλονίζεται από τις υποψίες για διαφθορά στο εσωτερικό του, σχετικά με με το Μουντιάλ του Κατάρ.
Το κείμενο, το οποίο έχει λάβει από τον Ιούνιο το «πράσινο φως» από τα κράτη μέλη, προβλέπει την απαλλαγή από τις θεωρήσεις για τους υπηκόους των δύο χωρών, οι οποίοι ταξιδεύουν στο ευρωπαϊκό μπλοκ για περίοδο μέχρι 90 ημέρες, με την επιφύλαξη συμφωνίας αμοιβαιότητας με τις ενδιαφερόμενες χώρες.
Όμως, η ημερήσια διάταξη ανατρέπεται τώρα λόγω της επιχείρησης κατά της διαφθοράς, που διεξήχθη την Παρασκευή από τη βελγική αστυνομία και έχει φέρει χιονοστιβάδα εξελίξεων με επίκεντρο τον πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντζέρι που φέρεται ως «εγκέφαλος της συμμορίας», και την Εύα Καϊλή, μία από τις αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου που διεγράφη ήδη από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Ο εισηγητής του κειμένου, ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Έρικ Μαρκουάρντ, ανακοίνωσε τελικά την απόφασή του ενάντια στην έναρξη των συνομιλιών για να ακολουθήσει όλη η πολιτική του ομάδα.
«Μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Οι Πράσινοι θα αντιταχθούν στην εντολή για έναρξη διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα με το Κατάρ τη Δευτέρα», έγραψε στο Twitter ο συμπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τέρι Ράινκε.
Από την πλευρά της, η Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών (S&D) ζητά «την αναστολή των εργασιών για όλους τους φακέλους και τις ψηφοφορίες που αφορούν τα κράτη του Κόλπου, ιδίως για την απελευθέρωση των θεωρήσεων».
Σημειώνεται ότι η σύζυγος και η κόρη του Παντζέρι κρατούνται στην Ιταλία στο πλαίσιο της έρευνας στις Βρυξέλλες από την οποία προκύπτει πως ο πρώην ευρωβουλευτής είναι «ύποπτος» για πολιτική παρέμβαση σε μέλη, που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου, έναντι πληρωμής».