ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αν στην θέση του Αυγενάκη ήταν π.χ. ο Κασιδιάρης, θα είχε επέμβει η Εισαγγελία του ΑΠ, ο ίδιος ο Άρειος Πάγος και ο ΟΗΕ!

Γαλλία: Συμμαχία Αριστεράς και Ε.Μακρόν κατά της Δεξιάς για αναχαίτιση Μ.Λεπέν στον β’ γύρο εκλογών

Διαβουλεύσεις για απόσυρση υποψηφίων μέχρι την Τρίτη – Στόχος να μειωθούν οι πιθανότητες επικράτησης των δεξιών υποψηφίων

Γαλλία: Συμμαχία Αριστεράς και Ε.Μακρόν κατά της Δεξιάς για αναχαίτιση Μ.Λεπέν στον β’ γύρο εκλογών

Οι δύο πλευρές διερευνούν τη δυνατότητα σχηματισμού ενός ρεπουμπλικανικού μετώπου μεταξύ της συμμαχίας της Αριστεράς και του κόμματος του Μακρόν, με σκοπό να συνεργαστούν και να μειώσουν τις πιθανότητες του κόμματος της Μαρίν Λεπέν να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών.

Παρόλο που οι δημοσκοπήσεις είχαν δείξει σαφή τάση, το αποτέλεσμα με την επικράτηση του Εθνικού Συναγερμού με ποσοστό 32,2% στις βουλευτικές εκλογές προκάλεσε σοκ και συνεχόμενες αναταράξεις.

Πλέον, το Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, που πήρε 28,1% και η παράταξη Μαζί του προέδρου Μακρόν που βρέθηκε τρίτη με 21,6% έχουν εισέλθει σε περίοδο εσωτερικών διαβουλεύσεων.

Με βάση τα αποτελέσματα, ήδη από τον πρώτο γύρο έχουν εκλεγεί 76 βουλευτές, που συγκέντρωσαν στις εκλογικές τους περιφέρειες πάνω από το 51% των ψήφων. Εξ αυτών οι 39 είναι του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν, οι 31 του Λαϊκού Μετώπου ενώ μόνο δύο πρόσκεινται στην παράταξη Μακρόν.

Στις υπόλοιπες 501 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες θα υπάρξει δεύτερος γύρος, όπου θα εκλεγεί βουλευτής όποιος έρθει πρώτος σε ψήφους. Στις 191 από αυτές έχουν προκριθεί δύο υποψήφιοι, σε 305 έχουν προκριθεί τρεις και στις υπόλοιπες πέντε έχουν προκριθεί τέσσερις υποψήφιοι.

Επίσης από τις 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες του συνόλου της γαλλικής επικρατείας, η Λεπέν έρχεται πρώτη στις 297, η αριστερά στις 159, η παράταξη Μακρόν στις 70 και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στις 20 περιφέρειες. Στις άλλες 31 εκλογικές περιφέρειες έρχονται πρώτα άλλα κόμματα, όπου τα σχετικώς περισσότερα τοποθετούνται στην αριστερά.

Τόσο στην παράταξη Μακρόν όσο και στην παράταξη της αριστεράς έχουν αφήσει, λίγο πολύ, να εννοηθεί πως θα αποσυρθούν από τον δεύτερο γύρο οι υποψήφιοί τους που δεν έχουν πιθανότητες να έρθουν πρώτοι, ούτως ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες επικράτησης των δεξιών υποψηφίων.

Βασικό ζητούμενο είναι σε ποιο βαθμό κάτι τέτοιο θα γίνει πράξη. Κι αυτό επειδή στο πλαίσιο της παράταξης Μακρόν υπάρχουν πρώτης τάξεως στελέχη, όπως ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ ή ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φίλιπ, που επί της ουσίας θεωρούν εξίσου επικίνδυνα για την δημοκρατία τόσο το κόμμα της Μαρίν Λεπέν όσο και το κόμμα του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, την Ανυπότακτη Γαλλία. Η αριστερά έρχεται τρίτη σε ψήφους σε 129 εκλογικές περιφέρειες και η παράταξη Μακρόν σε 90 εκλογικές περιφέρειες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η εικόνα αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει μέχρι το βράδυ της Τρίτης, οπότε και είναι η τελευταία προθεσμία για την επικύρωση των υποψηφιοτήτων στον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Τότε αναμένεται να κριθεί εάν τα κόμματα θα υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για απόσυρση των υποψηφίων που βρίσκονται στη δεύτερη θέση αλλά και εάν οι υποψήφιοι που αποσύρονται είναι διατεθειμένοι να δηλώσουν ότι υποστηρίζουν ξεκάθαρα τον αντίπαλο του κόμματος της Λεπέν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.