ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ωραίος ο Α.Σαμαράς χθες! Νόμιζες, ακούγοντάς τον, ότι διάβαζες τα ρεπορτάζ του pronews.gr. Welcome to the club!

Γαλλία: Τριπλή η «μάχη της έδρας» σε 300 από τις 577 εκλογικές περιφέρειες

Πολύ σημαντικός ο δεύτερος γύρος των εκλογών

Γαλλία: Τριπλή η «μάχη της έδρας» σε 300 από τις 577 εκλογικές περιφέρειες

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos, μόλις 65 έως 85 βουλευτές στη Γαλλία θα εκλεγούν απευθείας από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, καθώς συγκεντρώνουν πάνω από το 50% των ψήφων.

Σύμφωνα με την ίδια εταιρία οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες προκρίνονται τρεις υποψήφιοι θα είναι ανάμεσα στις 285 και τις 315 από την συνολικά 577 μονοεδρικές περιφέρειες.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας στο δεύτερο γύρο προκρίνονται οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου, καθώς και οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Στις εκλογές του 2022 που η αποχή ήταν πάνω από το 50% μόνο σε πέντε εκλογικές περιφέρειες προκρίθηκαν τρεις υποψήφιοι. Στις σημερινές βουλευτικές εκλογές που η αποχή ήταν περί το 30% οι εκλογικές περιφέρειες που προκρίνονται τρεις υποψήφιοι είναι εξαιρετικά πολλές.

Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα είναι παρών σε 390 έως 430 περιφέρειες, το Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς θα είναι παρόν σε 370 ως 410 περιφέρειες και η παράταξη του Μακρον θα είναι παρούσα σε 290 ως 330 περιφέρειες, σύμφωνα με την Ipsos.

Σε δήλωσή του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως απέναντι στον Εθνικό Συναγερμό έφτασε η ώρα για έναν ευρύ συνασπισμό με ξεκάθαρη κατεύθυνση στο δεύτερο γύρο.

Από την πλευρά του Λαϊκού Mετώπου κατέστη σαφές πως στις εκλογικές περιφέρειες που οι υποψήφιοι του Λαϊκού Μετώπου προκρίθηκαν στο δεύτερο γύρο, αλλά είναι στην τρίτη θέση θα αποσυρθούν, δίδοντας ταυτόχρονα κατεύθυνση να υπερψηφιστεί ο όποιος αντίπαλος του κόμματος της Λεπέν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αντιθέτως από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων κατέστη σαφές πως δεν θα δοθεί κατεύθυνση ψήφου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.