ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Δεξιά η «πίτα» είναι μεγάλη και θα μεγαλώσει κι άλλο. Αλλά στην ιδεολογική Δεξιά... όχι σε «τελοπόν»
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Γερμανία: «Δεν πρόκειται να πληρώσουμε αποζημιώσεις στην Πολωνία – Το θέμα έχει κλείσει»

Στα 1,325 τρισεκ. ευρώ η οικονομική ζημιά της Πολωνίας από την γερμανική εισβολή

Γερμανία: «Δεν πρόκειται να πληρώσουμε αποζημιώσεις στην Πολωνία – Το θέμα έχει κλείσει»

Η κυβέρνηση στη Γερμανία απέρριψε επισήμως το αίτημα της Βαρσοβίας να διαπραγματευτεί αποζημιώσεις για τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη η Πολωνία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ανακοίνωσε το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, το ζήτημα των επανορθώσεων και των αποζημιώσεων για τις καταστροφές λόγω του πολέμου έχει κλείσει και η γερμανική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο αφού παρέλαβε την επίσημη απάντηση του Βερολίνου.

Η Πολωνία υπολογίζει τις απώλειες που υπέστη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Γερμανία στα 6,2 τρισεκατομμύρια ζλότι (περίπου 1,325 τρισεκ. ευρώ) και ζητά να αποζημιωθεί, όμως το Βερολίνο έχει πει κατ’ επανάληψη ότι όλες οι οικονομικές αξιώσεις έχουν διευθετηθεί.

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Πολωνίας θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τον διακανονισμό των χρεών που προέκυψαν από τη γερμανική επίθεση και κατοχή την περίοδο 1939-45», πρόσθεσε το υπουργείο.

Περίπου 6 εκατομμύρια Πολωνοί, σκοτώθηκαν την περίοδο του πολέμου και η Βαρσοβία ισοπεδώθηκε μετά την εξέγερση του 1944, στην οποία σκοτώθηκαν περίπου 200.000 άμαχοι.

Το 1953 η τότε κομμουνιστική ηγεσία της Πολωνίας παραιτήθηκε από κάθε αξίωση για πολεμικές αποζημιώσεις, υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης που ήθελε να απαλλάξει την Ανατολική Γερμανία (σ.σ. δορυφόρος τότε της ΕΣΣΔ), από χρηματικές υποχρεώσεις.

Το κυβερνών, εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας ισχυρίζεται ότι εκείνη η συμφωνία είναι άκυρη επειδή η Βαρσοβία δεν ήταν σε θέση να διαπραγματευτεί μια δίκαιη αποζημίωση. Έχει αναζωπυρώσει τις εκκλήσεις του για καταβολή αποζημιώσεων εκ μέρους της Γερμανίας αφότου ανέλαβε την εξουσία, το 2015.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η στάση του κόμματος απέναντι στη Γερμανία, που χρησιμοποιείται συχνά από το PiS για να κινητοποιεί τους υποστηρικτές του, οδήγησε σε τεταμένες σχέσεις με το Βερολίνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.