Άμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας, η οποία διαμέσου του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε ότι προετοιμάζει αντίποινα για την έκδοση βίζας που θα περιόριζε την είσοδο πολιτών από «μη φιλικές χώρες».
Η Κομισιόν ζητεί επίσης από τις χώρες της ΕΕ να ανακαλέσουν αμέσως ή να αρνηθούν την ανανέωση των αδειών διαμονής που έχουν χορηγηθεί βάσει προγράμματος χορήγησης άδειας διαμονής σε επενδυτές σε Ρώσους ή Λευκορώσους που υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ σε σχέση με την επέμβαση στην Ουκρανία, έπειτα από αξιολόγηση.
Επισημαίνει ακόμη ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διενεργήσουν αξιολογήσεις προκειμένου να αποφασίσουν κατά πόσον η ιθαγένεια που έχει χορηγηθεί στο παρελθόν σε Ρώσους ή Λευκορώσους που υπόκεινται σε κυρώσεις ή που παρέχουν σημαντική υποστήριξη στον πόλεμο στην Ουκρανία θα πρέπει να ανακληθεί και παράλληλα ζητεί να καθιερώσουν και να διενεργούν αυστηρούς ελέγχους πριν από την έκδοση οποιασδήποτε άδειας διαμονής μέσω επένδυσης.
Ο επίτροπος Δικαιοσύνης και Καταναλωτών, Ντιντιέ Ρεντέρς, δήλωσε πως «οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση», προσθέτοντας ότι «η πώληση ιθαγένειας μέσω χρυσών διαβατηρίων είναι παράνομη βάσει του δικαίου της ΕΕ και ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλειά μας». Τη «χρυσή βίζα» στην Ελλάδα είχαν κυνηγήσει τα τελευταία χρόνια και Ρώσοι. Μέχρι στιγμής έχουν λάβει Golden Visa 599 ρώσοι επενδυτές.
Για το θέμα ρωτήθηκε χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος απάντησε πως «από τους 850 που έχουν μπει στον κατάλογο των απαγορευμένων ολιγαρχών ή μελών της Δούμας, μόνο ένας έχει κυπριακό διαβατήριο» ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο αφαίρεσης του διαβατηρίου από το συγκεκριμένο πρόσωπο απάντησε: «Θα δούμε, είμεθα από εκείνους που στηρίζουν και υποστηρίζουν μέτρα που τείνουν στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Συνεπώς, μια ανάλογη απόφαση πρέπει να θεωρείται δεδομένη».