Η Ε.Ε. άρχισε, την Τετάρτη (18/9), τη διαδικασία ανάκτησης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια που προορίζονταν για την Ουγγαρία, αφού η αντιμεταναστευτική της κυβέρνηση αρνήθηκε να πληρώσει ένα τεράστιο πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων του μπλοκ για το άσυλο.
Για να δούμε βέβαια τι θα κάνει με την Γερμανία η Κομισιόν. Τι πρόστιμο θα τολμήσει να βάλει.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το AP, τον περασμένο Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ε.Ε. διέταξε την Ουγγαρία να καταβάλει 200 εκατομμύρια ευρώ επειδή στερούσε επίμονα από τους παράνομους μετανάστες το δικαίωμά τους να υποβάλουν αίτηση ασύλου.
Το δικαστήριο επέβαλε επιπλέον πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ουγγαρίας ως «πρωτοφανή και εξαιρετικά σοβαρή παραβίαση του δικαίου της Ε.Ε.».
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, χαρακτήρισε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ε.Ε. ως «εξωφρενική και απαράδεκτη».
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ότι, δεδομένης της αδυναμίας της Ουγγαρίας να πληρώσει ή να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις της, οι Βρυξέλλες »προχωρούν σε αυτό που αποκαλούμε αντισταθμιστική διαδικασία», αφαιρώντας τα χρήματα από το κοινό ταμείο που θα πήγαιναν στη Βουδαπέστη.
«Έτσι, αυτό που θα κάνουμε τώρα είναι να αφαιρέσουμε τα 200 εκατομμύρια ευρώ από τις επερχόμενες πληρωμές από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. προς την Ουγγαρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μπαλάς Ουιβάρι.
Ακόμα, ο ίδιος είπε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να προσδιοριστεί ποια μέρη της χρηματοδότησης της Ουγγαρίας θα μπορούσαν να «παγώσουν». Ακόμα, ο Μπαλάς Ουιβάρι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει, επίσης, αποστείλει ένα πρώτο αίτημα πληρωμής για τα ημερήσια πρόστιμα που ανέρχονται σε 93 εκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής. «Οι ουγγρικές Αρχές θα έχουν 45 ημέρες για να πραγματοποιήσουν αυτή την πληρωμή», είπε.
Πώς αντιμετώπισε το μεταναστευτικό η Ουγγαρία
Η σταθερά εθνικιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στους ανθρώπους που εισέρχονται στη χώρα από τότε που πολύ περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη το 2015, οι περισσότεροι από τους οποίους διέφυγαν από τις συγκρούσεις στη Συρία.
Πάντως, η υπόθεση εναντίον της αφορούσε στις αλλαγές που έκανε η Ουγγαρία στο σύστημά της για το άσυλο στον απόηχο εκείνης της κρίσης, όταν περίπου 400.000 άνθρωποι πέρασαν από την Ουγγαρία κατευθυνόμενοι προς τη δυτική Ευρώπη. Μάλιστα, η κυβέρνηση της Βουδαπέστης διέταξε να υψωθούν φράχτες με συρματόπλεγμα στα νότια σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία και να δημιουργηθούν δύο ζώνες διέλευσης για την κράτηση αιτούντων άσυλο στα σύνορά της με τη Σερβία. Οι εν λόγω ζώνες διέλευσης έκτοτε έκλεισαν. Στη συνέχεια, το 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ε.Ε. διαπίστωσε ότι η Ουγγαρία είχε περιορίσει την πρόσβαση στη διεθνή προστασία, κρατούσε παράνομα τους αιτούντες άσυλο και δεν τήρησε το δικαίωμά τους να παραμείνουν στη χώρα κατά τη διάρκεια της εξέτασης των αιτήσεών τους. Οι ζώνες διέλευσης έκλεισαν το 2020, λίγο μετά την απόφαση αυτή.