Η γαλλική Le Monde παραθέτει λεπτομέρειες γύρω από τον ρόλο που διαδραμάτισε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, στην «εκστρατεία υπέρ του Κατάρ» την οποία φέρεται να διεξήγαγε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία επικαλείται διεθνή δημοσιογραφική έρευνα σχετικά με το Qatargate, η Εύα Καϊλή αφηγείται, σε μήνυμα που καταστράφηκε στο τηλέφωνό της αλλά ανακτήθηκε, ότι είχε προσκληθεί ως «VVIP» («πολύ – πολύ σημαντικό πρόσωπο» από τη FIFA στο Κατάρ, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Στις 22 Νοεμβρίου 2022, η Εύα Καϊλή παρακολούθησε την πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου και στη συνέχεια, δείπνησε για «δύο ώρες» με τον Ινφαντίνο, τη σύζυγό του, τον τότε πρόεδρο της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FFF) και δύο ακόμα «Γάλλους».
Αμέσως μετά το δείπνο, η Εύα Καϊλή φέρεται, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, να σχολιάζει σε μήνυμα «τους τρέλανα». Σύμφωνα με τη Le Monde, στόχος της ήταν οι συνδαιτύμονές της, να πείσουν τον Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να «σταματήσει» την πρωτοβουλία της ομάδας των μακρονιστών ευρωβουλευτών υπέρ ενός σχεδίου ψηφίσματος στο Ευρωκοινοβούλιο, που καταδίκαζε τη FIFA και το Κατάρ.
Πρόθυμος να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του εμιράτου, ο κ. Ινφαντίνο βασίστηκε στον κ. Le Graët, γνωστό ως «NLG», για να ασκήσει πίεση στο Ελιζέ, κατόπιν αιτήματος της κ. Καϊλή, όπως είπε στην Le Monde ένας γνώστης του φακέλου.
Το γαλλικό μέσο επικοινώνησε με τη FIFA, η οποία «δεν σχολιάζει τις φήμες».
«Δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ ειδική σχέση μεταξύ του κ. Ινφαντίνο και της κας Καϊλή» ανταπαντά.
Ο κ. Ινφαντίνο δεν προσκάλεσε την κα Καϊλή με προσωπική ιδιότητα. Η κα Καϊλή προσκλήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο , όπως και εκατοντάδες καλεσμένοι. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο κ. Le Graët δεν απάντησε.
Τελικά, ήταν ένας στενός φίλος του κ. Le Graët, ο διευθυντής θεσμικών σχέσεων της FFF, Erwan Le Prévost, που παρουσιάζεται ως «ένθερμος υπηρέτης» του Breton, ο οποίος επικοινώνησε με το Ελιζέ. Πριν από την εκτέλεση αυτού του έργου, ο κ. Le Prévost – ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν μέλος μιας αποστολής επιθεώρησης του FFF που υποτίθεται ότι θα επαλήθευε ότι τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων τηρούνταν στο Κατάρ – έλαβε ακριβείς οδηγίες από την κ. Καϊλή .
Στις 23 Νοεμβρίου 2022, ο κ. Le Prévost – ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει – επικοινώνησε με τον σύμβουλο αθλητισμού του κ. Μακρόν, Cyril Mourin, σχετικά με αυτό το σχέδιο ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως επιβεβαιώθηκε από το Ελιζέ. Ωστόσο, το Παλάτι επιβεβαιώνει ότι ο κ. Mourin «στη συνέχεια ανέφερε ότι εάν η κυβέρνηση του Κατάρ επιθυμεί να επικοινωνήσει με τις γαλλικές αρχές σχετικά με το σχέδιο αυτό (…) , θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη συνήθη διπλωματική οδό».
Η προσπάθεια πίεσης της κ. Καϊλή, μέσω του κ. Le Prévost, φαίνεται ότι απέτυχε σε βαθμό που, στις 24 Νοεμβρίου 2022, το ψήφισμα πέρασε. Αυτό υπενθύμισε ότι η FIFA ανέθεσε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ «χωρίς να θέσει όρους για την προστασία των μεταναστών εργαζομένων», «σε ένα πλαίσιο αξιόπιστων καταγγελιών για δωροδοκία και διαφθορά που έδωσαν αφορμή για δικαστικές έρευνες» .
«Δεν εκπλήσσομαι που η Εύα Καϊλή προσπάθησε τα πάντα για να μου αλλάξει γνώμη, γιατί η ίδια με είχε βομβαρδίσει με μηνύματα», διαβεβαιώνει η κ. Loiseau . «Αλλά σε καμία περίπτωση κανείς δεν με απέτρεψε, από τις γαλλικές αρχές, να προχωρήσω στο ψήφισμα που είναι αφιερωμένο στους μετανάστες εργαζόμενους στο Κατάρ. Η Εύα Καϊλή μπορεί να προσπάθησε τα πάντα, αλλά απέτυχε».
Η Εύα Καϊλή, στο σπίτι της οποίας οι ερευνητές βρήκαν περισσότερα από 800.000 ευρώ σε μετρητά και οι δικηγόροι της οποίας δεν απάντησαν στα αιτήματα του γαλλικού μέσου, είχε λάβει η ίδια οδηγίες από τον πρέσβη του Κατάρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Abdulaziz Al-Malki.
«Γεια σου Εύα. Σε παρακαλώ κάνε ό,τι μπορείς για να το αφαιρέσεις αυτό [το ψήφισμα]. Έλαβα ένα τηλεφώνημα από το παλάτι. Είναι πολύ δυσαρεστημένοι, ειδικά η FIFA και το Κατάρ. Σε παρακαλώ, βασίζομαι σε σένα, αν μπορείς να τηλεφωνήσεις, μίλα με την Ρομπέρτα Μετσόλα [την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου]», του έγραψε ο διπλωμάτης στις 23 Νοεμβρίου 2022.
Εκείνη την εποχή, ένας από τους στόχους των αρχών της Ντόχα ήταν επίσης να προωθήσει το σχέδιο απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για το Κατάρ στη ζώνη Σένγκεν. Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, στην πρώτη γραμμή του θέματος, ο πρώην «μετανοημένος» ευρωπαίος βουλευτής Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, επίσης κατηγορούμενος για την υπόθεση αυτή, διαβεβαίωσε τους ερευνητές ότι η κ. Καϊλή θα είχε συναντήσει τον κ. Ινφαντίνο, στο περιθώριο της αποστολής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, και θα του είχε ζητήσει να πείσει τον κ.Μακρόν να ενθαρρύνει τους κοινοβουλευτικούς προς αυτή την κατεύθυνση.
Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τις υποψίες σχετικά με την εγγύτητα μεταξύ των αρχών του εμιράτου και του προέδρου της FIFA. Χωρίς αιτιολόγηση, ο κ. Ινφαντίνο είχε επίσης μετακομίσει στο Κατάρ, περισσότερο από ένα χρόνο πριν από τη διεξαγωγή του τουρνουά.