Την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λάθος να αρνείται τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία φραχτών για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, εξέφρασε ο Γερμανός πολιτικός και επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera.
«Το ΕΛΚ πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να χρηματοδοτήσει αυτούς τους φράχτες, διότι δεν πρόκειται για την προστασία των εθνικών συνόρων αλλά των ευρωπαϊκών» δήλωσε ο Βέμπερ.
Ο πρόεδρος του ΕΛΚ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα νομικής φύσης: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα νομικής φύσης, συμμερίζομαι την άποψη του προέδρου Μισέλ σε αυτό, ότι πρόκειται για πολιτικό θέμα και, για τον λόγο αυτό, θα συζητήσουμε και θα ψηφίσουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πιστεύω ότι τα άλλα κόμματα, όπως οι Φιλελεύθεροι, οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι, θα πρέπει να εξηγήσουν για ποιο λόγο φτιάχνουν φράγματα σε εθνικό επίπεδο, αλλά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζουν κατά. Δεν τη θεωρώ μια σοβαρή στάση», τόνισε ο Βέμπερ. Έφερε ως αναγκαία παραδείγματα τους φράχτες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ελλάδα, στην Πολωνία, την Λετονία κά.
Αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη: «Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα αλληλεγγύης των άλλων χωρών της ΕΕ προς την Ιταλία. Για τον λόγο αυτό, η ομάδα του ΕΛΚ ζήτησε να διεξαχθεί, αυτή την εβδομάδα, ειδική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Το σχέδιο για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό που παρουσίασε, τον Φεβρουάριο, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «είναι καλό, αλλά έχουμε καθυστερήσει σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του» σημείωσε ο Βέμπερ και πρόσθεσε ότι πρέπει «να γίνει μια προσπάθεια, σε ό,τι αφορά τη βόρειο Αφρική, παρόμοια με εκείνη που πραγματοποιήθηκε με το ευρωπαϊκό σχέδιο για την Τουρκία, για το οποίο η ΕΕ διέθεσε περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ».
Τι είπε για τους φράχτες
«Τα τείχη πρέπει να αποτελούν εξαίρεση, η τελευταία απάντηση, αλλά αν δεν είναι δυνατό να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση με άλλο τρόπο, τότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι να χτίσουμε φράχτες. Όλες οι χώρες με εξωτερικά σύνορα χτίζουν: η Ελλάδα με την Τουρκία, η Πολωνία και η Λιθουανία με τη Λευκορωσία, η Φινλανδία με τη Ρωσία όταν η κυβέρνηση ήταν ακόμη σοσιαλιστική, η Ισπανία με τη Θέουτα και τη Μελίγια. Το ΕΛΚ πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να χρηματοδοτήσει αυτούς τους φράχτες γιατί δεν είναι θέμα προστασίας των εθνικών συνόρων αλλά των ευρωπαϊκών», είπε ο Βέμπερ.
Νέα μέτρα από την Ιταλία
Η συζήτηση στην Ιταλία για το μεταναστευτικό/προσφυγικό έχει αναζωπυρωθεί τις τελευταίες ημέρες, λόγω της άφιξης μεγάλου αριθμού σκαφών με μετανάστες από τις ακτές της Τυνησίας και της Λιβύης, στον μεγαλύτερο αριθμό κεντροαφρικανικής προέλευσης. Το νησί Λαμπεντούζα όπου μεταφέρονται στο κέντρο πρώτης υποδοχής, έχει γεμίσει και η κυβέρνηση Μελόνι πήρε απόφαση να ενισχύσει περαιτέρω τα μέτρα ναυτικής επιτήρησης αλλά και την νομοθεσία για την απονομή προσωρινού καθεστώτος ασύλου.
Οι ροές αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα από την Τυνησία κυρίως, λόγω των αυστηρότερων μέτρων που ανακοίνωσε εκεί η κυβέρνηση για τους κεντροαφρικανούς και την προαναγγελία απελάσεων. Από την πλευρά της η Μάλτα, έχει απαγορεύσει τις τελευταίες ημέρες την προσέγγιση σκαφών που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες με αποτέλεσμα η Ιταλία να δέχεται ολόκληρο το νέο μεταναστευτικό κύμα.