Ο Άσαντ κερδίζει και 13 χρόνια μετά και την στρατιωτική στήριξη της Ρωσίας που έθεσε βέτο στις δυτικές προσπάθειες ανατροπής του, σήμερα έρχονται οχτώ κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( Αυστρία, Κροατία, Κύπρος, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ιταλία, Σλοβακία και Σλοβενία) ανάμεσα τους και η χώρα μας που ζήτησαν να επαναξιολογηθεί η προσέγγιση και η πολιτική απέναντι στην Συρία πριν από μια ευρύτερη συζήτηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών.

Την συγκεκριμένη θέση τους, την επικοινώνησαν μέσω μιας κοινής επιστολής στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέ Μπορέλ.

Στην επιστολή τους τονίζουν πως δεκατρία χρόνια μετά τη σύγκρουση στη Συρία, ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εξακολουθεί να κατέχει την εξουσία σε πολλά μέρη της χώρας, βοηθούμενος και από τη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας και τις σιιτικές πολιτοφυλακές του Ιράν.

Επισημαίνουν παράλληλα η ΕΕ έχει επιβάλει πολλαπλούς γύρους κυρώσεων στην κυβέρνηση Άσαντ και διέκοψε τις επίσημες σχέσεις με τη Δαμασκό. Παράλληλα μέσω ενός non-paper προτείνουν δέκα τομείς που θα πρέπει να συζητηθούν «ανοιχτά και χωρίς προκαταλήψεις».

Προτείνουν τον καθορισμό  ενός απεσταλμένου ΕΕ-Συρίας, ο οποίος θα έχει ως αποστολή την εκ νέου πρόσληψη του Σύρου πρεσβευτή στις Βρυξέλλες και τη δημιουργία επαφών τόσο με τους Σύρους όσο και με τους περιφερειακούς παράγοντες.

Στους υπόλοιπους τομείς περιλαμβάνονται η στρατηγική ανταλλαγή με Άραβες εταίρους, την περαιτέρω ανάπτυξη της προσέγγισης έγκαιρης ανάκαμψης της ΕΕ, την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων αρνητικών επιπτώσεων των κυρώσεων της ΕΕ και τη δημιουργία συνθηκών για την επιστροφή των μεταναστών στη Συρία.

Άλλωστε όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Alexander Schallenberg  «Μετά από 13 χρόνια πολέμου, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η πολιτική μας για τη Συρία δεν έχει αποδώσει όπως θέλαμε και επιδιώκαμε». 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρόσθεσε παράλληλα «πως με τη βοήθεια του Ιράν και της Ρωσίας, το καθεστώς Άσαντ παραμένει ακλόνητο και ισχυρό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κάνει τα στραβά μάτια σε αυτήν την πραγματικότητα».