ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Να πούμε «Ευτυχές το Νέο Έτος» τώρα που πέρασαν τα Χριστούγεννα; Εμείς θα το πούμε, αλλά θα είναι «Ευτυχές» για το 90% των πολιτών;
prodeals

Οι Έλληνες ανησυχούν περισσότερο από όλους του ευρωπαίους για το υψηλό κόστος ζωής σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο

Aπογοήτευση για τα μέτρα που έχουν έως τώρα ληφθεί, αποτυπώνουν τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου

Οι Έλληνες ανησυχούν περισσότερο από όλους του ευρωπαίους για το υψηλό κόστος ζωής σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο

Το αυξανόμενο κόστος ζωής, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η κλιματική αλλαγή και η πιθανότητα εξάπλωσης του πολέμου στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες.

Αυτά είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν, σε συντριπτική πλειονοψηφία, τους Έλληνες αλλά και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες, όπως καταγράφεται στο φθινοπωρινό Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Περισσότεροι από επτά στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα του ΕΚ, χαρακτήρισαν την αύξηση του κόστους ζωής, συνέπεια του υψηλού πληθωρισμού, ως το σημαντικότερο πρόβλημά τους με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταγράφεται στην Ελλάδα με το 100% των ερωτηθέντων, ενώ ακολουθούν η Κύπρος με 99% και η Ιταλία και η Πορτογαλία με 98%.

Το αυξημένο κόστος διαβίωσης ανησυχεί όλες τις κοινωνικές και δημογραφικές ομάδες και άπαντες οι ερωτηθέντες, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, εκπαίδευσης και επαγγελματικού προφίλ, το χαρακτηρίζουν ως το βασικότερο ζήτημα. afxanomenos_kostsis

Η απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αποτελεί τη δεύτερη δηλαδή μεγαλύτερη ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών, με ποσοστό 82%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη χώρα μας φθάνει το 97%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας μόλις το 1% των ερωτηθέντων απάντησε ότι μπορεί να ζήσει πολύ άνετα με το εισόδημά του, ενώ το ποσοστό που θεωρεί ότι μπορεί να ζήσει σχετικά άνετα βρίσκεται στο 20%. Αντίθετα το 79% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, απάντησε ότι ζει με κάποιες ή και με πολλές δυσκολίες. kostos_diavio

Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες και με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους διαβίωσης καθώς την απογοήτευσή του για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκφράζει το 77%, ενώ το 79% δηλώνει απογοητευμένο από τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Το μεταναστευτικό τρίτη ανησυχία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή και η πιθανότητα εξάπλωσης του πολέμου της Ουκρανίας και σε άλλες περιοχές, αποτελεί, με ποσοστό 81%, την τρίτη κατά σειρά ανησυχία των πολιτών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο στην Ελλάδα, αν και οι ερωτηθέντες ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής με ποσοστό 84%, το τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί η μετανάστευση με ποσοστό 86%, αρκετά ψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, που αξίζει το 70%.

Το ελληνικό παράδοξο: Μπορεί να ωφεληθήκαμε από την ΕΕ, αλλά έχουμε τη χειρότερη εικόνα για αυτήν

Η στήριξη για την ΕΕ καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό ιστορικά, αν και στην Ελλάδα είναι αισθητά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Συνολικά το 62% των πολιτών στην ΕΕ βλέπουν θετικά τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ερωτηθέντων στην Ελλάδα βρίσκεται στο 43%.

Τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων (66%) θεωρούν σημαντική την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, ενώ το 72% πιστεύει ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ. Στην Ελλάδα το 59% αξιολογεί ως σημαντική την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ, ενώ το 65% θεωρεί ότι έχουμε ωφεληθεί από την ιδιότητα του κράτους μέλους, ωστόσο μόλις το 34% των ερωτηθέντων έχει θετική εικόνα για την ΕΕ, ποσοστό που κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας.

po1
po2
po3

Ευρωπαϊκές Εκλογές 2024 και πρόθεση συμμετοχής

Σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν από τις Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2024, σχεδόν ένας στους δύο Ευρωπαίους πολίτες δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για τη διαδικασία (54%), ενώ στην Ελλάδα ενδιαφέρον δηλώνει το 56% των πολιτών, ποσοστό αισθητά αυξημένο, κατά 14 μονάδες. Στο ερώτημα αν θα ψήφιζαν, εφόσον οι εκλογές αυτές ήταν προγραμματισμένες για την επόμενη εβδομάδα, οι Έλληνες απαντούν θετικά, με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των 27 κρατών – μελών (75%), ενισχυμένο κατά έξι μονάδες σε σχέση με το εαρινό Ευρωβαρόμετρο του ΕΚ το 2022.

Ο μέσος όρος των Ευρωπαίων ερωτηθέντων απαντά θετικά σε ποσοστό 67%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο Qatargate.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.