Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρότρυνε χθες Δευτέρα τη νέα περουβιανή κυβέρνηση να σέβεται «πλήρως» τα ανθρώπινα δικαιώματα, εν μέσω των διαδηλώσεων και των ταραχών ανάμεσα σε υποστηρικτές του πρώην προέδρου —που παύθηκε από το κοινοβούλιο και συνελήφθη την 7η Δεκεμβρίου— και τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, καθώς ο απολογισμός των θυμάτων έχει φθάσει τους 21 νεκρούς.
Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε από τους 20 στους 21 κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο περιθώριο διαδηλώσεων στην Τσάλα, στην περιφέρεια Αρεκίπα (νότια), ανακοίνωσαν οι περουβιανές αρχές.
https://twitter.com/mono_hereje/status/1604952832372666368?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1604952832372666368%7Ctwgr%5Ed5724356d1fd02c8c5ec8b1cd1b42da0485d4d9e%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1320398%2Fpolitiki-krisi-sto-perou-i-ee-kalei-ti-nea-kuvernisi-na-sevetai-pliros-ta-anthropina-dikaiomata%2F
«Η ΕΕ καταδικάζει κάθε χρήση βίας και υπέρμετρη χρήση ισχύος», τόνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η αντιπροσωπεία της στο Περού. Εξέφρασε την «έντονη ανησυχία της για τις πληροφορίες κατά τις οποίες πάνω από είκοσι πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα, κάποιοι από πυροβόλα όπλα».
¿Quién en su sano juicio está de acuerdo con lo que está pasando en Perú? Esto es una masacre en contra del pueblo que debe terminar YA!!!! pic.twitter.com/tJzc3rhPml
— Gurú Político (@guruchuirer) December 17, 2022
Στις διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχουν σημειωθεί επανειλημμένα βίαια επεισόδια ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις. Όπλα και δακρυγόνα χρησιμοποιούνται αφειδώς από την αστυνομία.
Peru crisis: Machu Picchu and the network of Inca roads to the citadel are closed until further notice due to increased protests in Cusco. pic.twitter.com/4xz0YuilRu
— Lara28 ✨💫⚡️✨🌟☀️👒 (@LaraLara280) December 19, 2022
Οι διαδηλωτές απαιτούν την άμεση απελευθέρωση του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, την παραίτηση της πρώην αντιπροέδρου και διαδόχου του Ντίνας Μπολουάρτε —η ίδια αποκλείει το ενδεχόμενο—, τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.
Οι κινητοποιήσεις άρχισαν μετά την παύση και τη σύλληψη του κ. Καστίγιο, μερικές ώρες αφού προσπάθησε την 7η Δεκεμβρίου να διαλύσει το κοινοβούλιο, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και να κυβερνά στο μεσοδιάστημα με διατάγματα. Αντίπαλοί του και η διάδοχός του κατήγγειλαν απόπειρα «πραξικοπήματος».
Η ευρωπαϊκή διπλωματία κάλεσε την κυρία Μπολουάρτε να «εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα και να αντιμετωπίσει την κρίση με πλήρη σεβασμό στη συνταγματική τάξη, στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα».
«Όλοι οι πολιτικοί παράγοντες και η κοινωνία των πολιτών» πρέπει να δώσουν την προτεραιότητα στον διάλογο και η βία πρέπει να λάβει τέλος, κρίνει ακόμη στο κείμενο η αντιπροσωπεία της ΕΕ.
Το περουβιανό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει ξανά σήμερα για την εισήγηση οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές να διεξαχθούν πρόωρα, το 2023 αντί του 2026. Η πρόταση απορρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Κογκρέσο, παρότι την υποστηρίζει το 83% των πολιτών, που βλέπει σε αυτήν τον τρόπο η χώρα να βγει από την κρίση.
Η Λίμα χαρακτηρίζει «απαράδεκτη επέμβαση» στις εσωτερικές της υποθέσεις τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Κολομβίας
Το περουβιανό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις πρόσφατες δηλώσεις του κολομβιανού προέδρου Γουστάβο Πέτρο για τη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στο Περού «απαράδεκτη επέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.
Στην επιστολή διαμαρτυρίας η οποία επιδόθηκε στην πρεσβεία της Κολομβίας στη Λίμα, το ΥΠΕΞ εκφράζει «βαθιά δυσαρέσκεια» για τις δηλώσεις του κ. Πέτρο και προσθέτει ότι δεν είναι αντιπροσωπευτικές της μακρόχρονης σχέσης των δύο κρατών, οι οποίες χαρακτηρίζονται πάγια από τον αμοιβαίο σεβασμό.