Nίκη με ελαφρή προβάδισμα μέχρι αυτή στην στιγμή στην συμμαχία κομμουνιστών και λοιπών αριστερών του Ζαν Λικ Μελανσόν 25,6 έναντι της κεντρoαριστερής παράταξης του Ε.Μακρόν που κερδίζει 25,2% δίνουν εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία, έστω και αν, συνολικά, η δεξιά και η κεντροδεξιά είναι μαζί πρώτη πολιτική δύναμη.
Οι προβλέψεις του Ιpsos, και για το δεύτερο γύρο δίνουν κατανομή εδρών: Από 255 έως 295 για τον συνασπισμό του Μακρόν -δύσκολα δηλαδή, θα πιάσει την αυτοδυναμία των 289 εδρών- η αριστερή/κομμουνιστική συμμαχία θα ακολουθήσει με 150 έως 190 έδρες, οι Ρεπουμπλικανοί με 50 έως 80 έδρες και η δεξιά της Λεπέν από 20 έως 45 έδρες, παρά το γεγονός ότι είναι η τρίτη δύναμη.
Ωστόσο, το προβάδισμα αυτό του συνασπισμού του Μελανσόν λόγω του εκλογικού συστήματος δύσκολα θα δώσει απλή πλειοψηφία στη Βουλή των 577 εδρών, την άλλη Κυριακή.
Το εκλογικό σύστημα, δεν ευνοεί και το δεξιό κόμμα της Λεπέν.
Βάσει των εκτιμήσεων του BFMTV, θα υπάρξει οριακή πρωτιά στο στρατόπεδο Μελανσόν, η παράταξη Μακρόν εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει από 270 έως 310 έδρες, η αριστερή Συμμαχία από 170 έως 220, η ακροδεξιά από 33 έως 53 έδρες και οι Ρεπουμπλικανοί από 15 έως 30.
Η συμμαχία αφορά Οικολόγους και το γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λυκ Μελανσόν. Είναι η πρώτη φορά μετά το 1936 που οι κομμουνιστές και οι κομμουστογενείς έρχονται πρώτοι σε εκλογές.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις ο δεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν έρχεται τρίτος μπροστά από το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών.
Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν έρχεται τρίτος με ποσοστό 18,9%, οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί τέταρτοι με 13,7%.
Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία σημαδεύτηκε από ρεκόρ αποχής που εκτιμάται μεταξύ 52,5% και 53%, που θα επηρεάσει την έκβαση της κόντρας μεταξύ της παράταξης του Μακρόν και της αριστερής συμμαχίας.
Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα που επικαλείται δύο ινστιτούτα δημοσκοπήσεων η Nupes του Μελανσόν θα επικρατήσει με ποσοστό 25,8% και 25,7% έναντι 25% του στρατοπέδου Μακρόν.
Το τρίτο δημοσκοπικό ινστιτούτο δίνει νίκη στον Μακρόν με 26,4% μπροστά από το Nupes.
Τα τρία ινστιτούτα δίνουν στον Εθνικό Συναγερμό 19,3%, 19,8% και 18,5% ενώ οι Ρεπουμπλικανοί εξασφαλίζουν από 11% έως 14%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το σύνολο των υποψηφίων είναι 6.293, μοιρασμένοι σχεδόν σε άνδρες (55,8%) και γυναίκες.
Βάσει του εκλογικού νόμου του 2010, οι έδρες στις εκλογικές περιφέρειες κατανέμονται κατά πληθυσμιακές ομάδες των 125.000 κατοίκων.
Η Γαλλία σήμερα έχει 566 εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες προστίθενται 11 επιπλέον που αντιπροσωπεύουν τα περίπου 2,5 εκατομμύρια των Γάλλων που ζουν στο εξωτερικό.
Συνολικά έχουμε 577 εκλογικές περιφέρειες, από τις οποίες αναμένεται να εκλεγούν οι 577 βουλευτές στο Κοινοβούλιο, για 5 έτη.
Το εκλογικό σύστημα είναι πλειοψηφικό δύο γύρων.
Η εκλογή γίνεται κατά εκλογική περιφέρεια, και μετρώνται όχι μόνο οι ψήφοι αλλά και το ποσοστό των εγγεγραμμένων στις λίστες που κέρδισε ένας υποψήφιος.
Για να εκλεγεί ένας βουλευτής από τον πρώτο γύρο θα πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων στην εκλογική του περιφέρεια, αλλά και το 25% των εγγεγραμμένων στις λίστες. Το σύστημα θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο και ελάχιστοι υπήρξαν οι εκλεγμένοι βουλευτές από τον πρώτο γύρο.
Για να περάσει ένας υποψήφιος στο δεύτερο γύρο, (έχοντας αποτύχει στον πρώτο) θα πρέπει να συγκεντρώσει το 12,5 % των εγγεγραμμένων στην περιφέρειά του.
Εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει αυτό το ποσοστό των εγγεγραμμένων, τότε περνάνε στον δεύτερο γύρο οι δύο που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά τον πρώτο γύρο.
Οι κανόνες για τον δεύτερο γύρο δεν αποκλείουν την περίπτωση να δοθεί η μάχη από 3 διαφορετικούς υποψηφίους με «τριγωνική αντιπαράθεση», αν και σχετικά σπάνιο. Για την τελική εκλογή στο δεύτερο γύρο, δεν απαιτείται πλέον η απόλυτη πλειοψηφία, αρκεί η σχετική πλειοψηφία.