ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Qatargate: Η Ε.Καϊλή ετοιμάζεται να επιστρέψει στο Ευρωκοινοβούλιο – Πως θα «καθαρίσει» το όνομα της (βίντεο)

Η ύποπτη για το Qatargate θέλει να γίνει από θύτης θύμα, γράφει το Politico

Qatargate: Η Ε.Καϊλή ετοιμάζεται να επιστρέψει στο Ευρωκοινοβούλιο – Πως θα «καθαρίσει» το όνομα της (βίντεο)

Επιστροφή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα καθήκοντά της θα επιδιώξει άμεσα η Εύα Καϊλή.

Έξι μήνες αφότου η βελγική αστυνομία κατηγόρησε την Ελληνίδα ευρωβουλευτή για ένα ιλιγγιώδες σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο ξένες δυνάμεις όπως το Κατάρ και το Μαρόκο φέρεται να συνεργάζονταν παράνομα με ένα δίκτυο βουλευτών της ΕΕ, η Kαϊλή ετοιμάζει όπως όλα δείχνουν μια πολιτική επιστροφή με σκοπό να επαναδιατυπώσει το αφήγημά της ως θύμα ενός απάνθρωπου δικαστικού συστήματος και μιας συνωμοσίας κατασκοπείας.

Στα μέσα ενημέρωσης, η Kαϊλή προώθησε εξωφρενικές θεωρίες κατασκοπείας σχετικά με το γιατί συνελήφθη καθώς και ισχυρές προτάσεις ότι άλλοι ευρωβουλευτές —που μέχρι στιγμής είναι άθικτοι από το σκάνδαλο— πρέπει να ερευνηθούν, ενώ επαινούσε όσους την επισκέφτηκαν στη φυλακή.

Στο Twitter, η πολιτικός έχει μπλοκάρει δύο δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένου του POLITICO, και τους είπε ότι αρνείται να παραχωρήσει συνέντευξη από αυτούς ενώ έδινε συνεντεύξεις σε ιταλικά, ισπανικά, γαλλικά και βελγικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ακόμη και στο LinkedIn, επαναδημοσίευσε ευνοϊκές για εκείνη ειδήσεις και ευχαρίστησε τους συμπαραστάτες.

Η προσδοκία για την επιστροφή της κορυφώθηκε το Σαββατοκύριακο, περίπου δύο μήνες μετά τη μετακίνησή της από τη φυλακή σε κατ’ οίκον περιορισμό, όταν οι δικηγόροι της δήλωσαν ότι η πελάτισσά τους είχε λάβει ειδική άδεια από τις αρχές για να ταξιδέψει στο Στρασβούργο για τη συνεδρίαση της Βουλής αυτής της εβδομάδας. Ωστόσο δεν εμφανίστηκε.

Ο λόγος είναι ο ίδιος που έδωσαν οι δικηγόροι της την τελευταία φορά που η Καϊλή δεν εμφανίστηκε σε συνεδρίαση της Βουλής: Ένα «προσωπικό» εμπόδιο «που δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί»δεν της επέτρεψε τελικά να παραστεί.

Οι ευρωβουλευτές και τα στελέχη που ταλαιπωρούνται από νευρική προσμονή εδώ και εβδομάδες, περιμένουν την επιστροφή της Καϊλή, η οποία εξακολουθεί να απολαμβάνει τα πλήρη εργασιακά δικαιώματα ενός ευρωβουλευτή. Ενώ η επικείμενη επιστροφή της δίνει την ευκαιρία να ενισχύσει το αφήγημά της, είναι μια άβολη στιγμή για το Κοινοβούλιο, το οποίο εξακολουθεί να εργάζεται για μεταρρυθμίσεις εσωτερικής ηθικής που αποσκοπούν στην εξάλειψη του μεγαλύτερου σκανδάλου στην ιστορία του.

Έξω από μια αίθουσα επιτροπών όπου αναμενόταν η Καϊλή το βράδυ της Δευτέρας, η ακροδεξιά Γαλλίδα ευρωβουλευτής Virginie Joron διαμαρτυρήθηκε για το τι θα μπορούσαν να σημαίνουν όλα αυτά. «Οι πολίτες που παρακολούθησαν την υπόθεση δεν μπορούν να καταλάβουν πώς εξακολουθεί να κάθεται εδώ ως ευρωβουλευτής», είπε.

Η θορυβώδης επανείσοδος της Καϊλή είναι μια απότομη αντίθεση στην επιστροφή του συναδέλφου υπόπτου για το Qatargate, του Βέλγου ευρωβουλευτή Mαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος γύρισε πίσω στο Κοινοβούλιο τον Μάιο μετά από μια μικρότερη θητεία πίσω από τα κάγκελα.

Έκτοτε πέρασε χρόνο ψηφίζοντας, πίνοντας ένα ήσυχο ποτό στο καφέ του Κοινοβουλίου και μιλώντας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ολομέλεια, όλα αυτά χωρίς να δώσει ούτε μια συνέντευξη. Ο Tαραμπέλα αναμενόταν να μιλήσει στην ολομέλεια στο Στρασβούργο το απόγευμα της Τρίτης (13/6) και εθεάθη στο Swan bar. Απέρριψε το αίτημα συνέντευξης του POLITICO.

Το τεκμήριο της αθωότητας

Η αστυνομία συνέλαβε την Kαϊλή στο σπίτι της στις 9 Δεκεμβρίου, αφού στοίβαξε 600.000 ευρώ σε μετρητά σε μια βαλίτσα και φυγάδευσε τον πατέρα της από το διαμέρισμα μαζί της. Συνελήφθη αμέσως σε ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες. Οι εισαγγελείς υποψιάζονται ότι το ποσό ήταν μέρος των χρημάτων δωροδοκίας που καταβλήθηκαν για να επηρεαστεί το έργο του κοινοβουλίου — αλλά η Kαϊλή υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε τίποτα για αυτό μέχρι να το ανακαλύψει εκείνη την ημέρα και έχει μεταθέσει την ευθύνη στον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι και τον πολιτικό μέντορά του και πρώην αφεντικό του, Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι , πρώην ευρωβουλευτή.

Ο Παντσέρι τελικά ομολόγησε και συμφώνησε με τους εισαγγελείς, αλλά η Kαϊλή η οποία παραμένει κατηγορούμενη για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση μένει πιστή στην ιστορία της. Μετά την απελευθέρωση σε κατ’ οίκον περιορισμό στις 14 Απριλίου, η ίδια και οι δικηγόροι της που γνωρίζουν τα μέσα ενημέρωσης προωθούν αυτήν την ιστορία, μέρος μιας επιθετικής στρατηγικής για να διχαστεί ο κόσμος σε αυτούς που είναι υπέρ ή κατά της ευρωβουλευτού

Απέναντί της βρίσκονται ευρωβουλευτές όπως η Sophie in t’Veld, η οποία διέλυσε τους υπερβολικούς ισχυρισμούς της Kαϊλή ότι στοχοποιήθηκε λόγω της εργασίας της ως μέλος μιας επιτροπής spyware. Η Καϊλή έχει προσεγγίσει αρκετούς δημοσιογράφους που εξέλαβαν την υπόθεσή της ως αντιπροσωπευτική για τις υποτιθέμενες ανομίες του βελγικού συστήματος δικαιοσύνης.

Ισχυρίζεται ότι της απαγορεύτηκε η πρόσβαση στη μικρή κόρη της, αίτημα που οι εισαγγελείς απέρριψαν, λέγοντας ότι ζήτησε ειδικά προνόμια που συνήθως δεν παρέχονται σε άλλους. Η Καϊλή φρόντισε να επαινέσει τους υπερασπιστές. Σε μια συνέντευξη, ευχαρίστησε την Ιταλίδα βουλευτή Deborah Bergamini, που την επισκέφτηκε στη φυλακή, και τον Ιταλό ευρωβουλευτή Massimiliano Smeriglio, ο οποίος έγραψε μια επιστολή υπογεγραμμένη από εννέα άλλους Ιταλούς Σοσιαλιστές ευρωβουλευτές διαμαρτυρόμενος για τη μεταχείρισή της στη φυλακή.

Υπήρξαν επίσης απόπειρες αλλαγής της εικόνας της, με την Kαϊλή να εμφανίζεται ως υπέρμαχος της ακεραιότητας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του οποίου η φήμη κλονίστηκε τόσο πολύ από την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται.

Το αφήγημα δημιουργήθηκε εν μέσω σύγχυσης σχετικά με το αν η Kαϊλή μπορούσε να μιλήσει στον Τύπο υπό τους όρους της απελευθέρωσής της. Οι δικηγόροι της υποστήριξαν μετά την απελευθέρωσή της από τον κατ’ οίκον περιορισμό στο τέλος Μαΐου ότι της απαγορεύτηκε να το κάνει, αλλά όταν εμφανίστηκαν μερικές συνεντεύξεις στις αρχές Ιουνίου, ισχυρίστηκαν στη συνέχεια ότι αυτές οι συνεντεύξεις έγιναν πριν επιβληθούν οι όροι. Η Καϊλή έχει απορρίψει πολλαπλά αιτήματα για συνέντευξη στο POLITICO.

Τη Δευτέρα, χωρίς να είναι φυσικά παρούσα, έκανε άλλη μια προσπάθεια να αναδιαμορφώσει το αφήγημά της. Η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα ανακοίνωσε ότι η Καϊλή είχε ζητήσει επίσημα «υπεράσπιση ασυλίας» – ζητώντας ουσιαστικά από τους συναδέλφους να καθορίσουν εάν η νομική της ασυλία, την οποία απολαμβάνουν όλοι οι ευρωβουλευτές, παραβιάστηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας του Qatargate.

Ακόμα κι αν οι ευρωβουλευτές συμφωνούσαν μαζί της, το αποτέλεσμα θα ήταν μη δεσμευτικό, σύμφωνα με τη νομολογία της ΕΕ. Η επιστροφή της Kαϊλή πιθανότατα δεν θα είναι θριαμβευτική για έναν ακόμη λόγο: Διερευνάται για μία ξεχωριστή υπόθεση απάτης, καθώς η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία πιέζει να άρει την ασυλία της, ώστε να μπορέσει να ερευνήσει την κατάχρηση περίπου 100.000 ευρώ από χρήματα της ΕΕ που προορίζονταν για τους πρώην κοινοβουλευτικούς της βοηθούς .

Γενικότερα, η Καϊλή έχει εκδιωχθεί από το κόμμα ΠΑΣΟΚ και αποβλήθηκε από την ομάδα της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), μένοντας «πολιτικά άστεγη» καθώς δίνει μια νομική μάχη για την ελευθερία της. Τώρα συμμετέχει σε μια ομάδα ευρωβουλευτών που δεν ανήκουν σε καμία ομάδα της ΕΕ.

Η ανοιχτή πληγή

Μερικοί στο Κοινοβούλιο απέρριψαν τις συζητήσεις για την επιστροφή του Kαϊλή ως απλή απόσπαση της προσοχής σε μια εβδομάδα που οι ευρωβουλευτές εξετάζουν σημαντική νομοθεσία που κυμαίνονται από τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης έως την απόφαση για την τύχη του νόμου για τη βιοποικιλότητα της Πράσινης Συμφωνίας. Η Terry Reintke, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων, δήλωσε την Τρίτη ότι έχει τη «δυνατότητα» να επιστρέψει. «Ωστόσο… οι έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη και προφανώς θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη» είπε.

Λίγο λιγότερο από ένα χρόνο από τις εκλογές στην ΕΕ, η επανεμφάνιση της Καϊλή δεν θα κάνει τίποτα για να κατευνάσει όσους ανησυχούν για τις συνέπειες του Qatargate που βλάπτει τόσο την προσέλευση των ψηφοφόρων όσο και την ήδη ταλαιπωρημένη δημόσια εικόνα του Κοινοβουλίου.

Η επανεμφάνιση έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για το θεσμικό όργανο, καθώς προσπαθεί να ολοκληρώσει μια σειρά από 14 μεταρρυθμίσεις για την ηθική και τη διαφάνεια, που έχουν σχεδιαστεί ακριβώς για να αποκαταστήσουν την πίστη στο Κοινοβούλιο μετά το Κατάργκεϊτ.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Moritz Körner, από την ομάδα Renew, έστειλε επιστολή στη Μέτσολα την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας της να εμποδίσει την ικανότητα του Tαραμπέλα και της Καϊλή να ψηφίζουν ή να συμμετέχουν σε συζητήσεις για ορισμένα θέματα. «Η αξιοπιστία της διαδικασίας λήψης αποφάσεών μας υπονομεύεται όταν βουλευτές εναντίον των οποίων οι ισχυρισμοί για διαφθορά συνεχίζουν να υποστηρίζονται συμμετέχουν σε ψηφοφορίες για θέματα όπως οι δημοσιονομικές υποθέσεις, το κράτος δικαίου, η καταπολέμηση της διαφθοράς και οι σχέσεις με τρίτες χώρες», έγραψε στην επιστολή με ημερομηνία 6 Ιουνίου.

Οι νέες επιδρομές από Βέλγους εισαγγελείς την περασμένη εβδομάδα στη βάση του κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες υπενθύμισαν ότι η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Με άλλους τρόπους, το Κοινοβούλιο προχωρά. Την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία ξεκόλλησε την ταινία που κάλυπτε τις πόρτες του ευρύχωρου γωνιακού γραφείου της Καϊλή στον 13ο όροφο στις Βρυξέλλες. Ο λόγος: Ο Mαρκ Έιντζελ ο ευρωβουλευτής του S&D που εκλέχθηκε για να την αντικαταστήσει ως αντιπρόεδρο, έπρεπε να μετακομίσει.

Η Καίλή που δεν είναι πλέον αντιπρόεδρος, θα αποκτήσει ένα μικρότερο γραφείο λίγους ορόφους πιο κάτω. Ένας τρίτος ευρωβουλευτής , ο Αντρέα Κοτσολίνο, κατηγορείται επίσης στην έρευνα του Qatargate , αλλά υπάρχουν ελάχιστες προοπτικές να επιστρέψει στην εργασία του οποτεδήποτε, μόλις πολεμήσει την έκδοση στο Βέλγιο και δεν έχει ακόμη πάρει συνέντευξη.

Εκτός από τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δεοντολογίας, το νομοθετικό έργο του ίδιου του Κοινοβουλίου εξακολουθεί να έχει σταματήσει σε ορισμένους τομείς λόγω του σκανδάλου, όπως η πρόταση άρσης της υποχρεωτικής βίζας για να εισέλθουν στην ΕΕ οι κάτοικοι του Κατάρ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Καϊλή προκάλεσε απορία ψηφίζοντας για αυτόν τον φάκελο στη συνεδρίαση της επιτροπής την 1η Δεκεμβρίου, παρόλο που δεν είχε κανένα λόγο να είναι σε εκείνη τη συνεδρίαση της επιτροπής. Αλλά και πάλι. Εάν σε μια μελλοντική δίκη, η Καϊλή αποδειχθεί ότι ήταν εντελώς αθώα, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δώσει το πραγματικό καύσιμο για μια πραγματική πολιτική επιστροφή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.