Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι έριξε τα «πυρά» της στους Ευρωπαίους ηγέτες, μία ημέρα μετά τη συμφωνία των τριών πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που σχηματίζουν πλειοψηφία για τις τρεις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ.
Με δεδομένη την απουσία της από τις διαπραγματεύσεις, η Τζόρτζια Μελόνι έκανε λόγο για συμφωνίες πίσω από την πόρτα και υποστήριξε ότι είναι «σουρεαλιστικό» το γεγονός ότι δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι απόψεις των Ευρωπαίων ψηφοφόρων.
«Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι πολίτες δεν είναι αρκετά σοφοί για να λάβουν ορισμένες αποφάσεις και ότι η ολιγαρχία είναι η μόνη αποδεκτή μορφή δημοκρατίας, αλλά εγώ διαφωνώ» είπε η Μελόνι στο κοινοβούλιο.
Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, μετά από διαβουλεύσεις, πρόεδρος της Κομισιόν θα αναλάβει εκ νέου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Αντόνιο Κόστα και η Εσθονή Κάγια Κάλας θα αναλάβει Ύπατη Εκπρόσωπος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
«Επεμβατικός γραφειοκρατικός γίγαντας»
Στις τελευταίες ευρωεκλογές, οι ομάδες δεξιότερα του ΕΛΚ, μεταξύ αυτών και των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) της Μελόνι, κέρδισαν έδρες.
Ωστόσο, η Ιταλίδα πρωθυπουργός επιδιώκει η δεξιά μετατόπιση να αντικατοπτρίζεται και στη λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως είπε, οι ηγέτες της ΕΕ φαίνεται ότι μπαίνουν στον πειρασμό να «κρύψουν τη σκόνη κάτω από το χαλί» αντί να αναγνωρίσουν ότι πολλοί ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι με την ΕΕ.
Η ίδια, αποκάλεσε την ΕΕ ως έναν «επεμβατικό γραφειοκρατικό γίγαντα» και ζήτησε για την Ιταλία χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν που θα αντιμετωπίζει τη γραφειοκρατία. «Σουρεαλιστικό» χαρακτήρισε το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν ονόματα για κορυφαίες θέσεις της ΕΕ «χωρίς καν να προσποιούνται ότι συζητούν τα μηνύματα των ψηφοφόρων».
«Δεν συμμερίζομαι την μέθοδο της συνάθροισης κάποιων, με στόχο την απομόνωση των υπολοίπων. Εξ ονόματος της ιταλικής κυβέρνησης την αντέκρουσα και δεν εννοώ να την συμμεριστώ», είπε, κάνοντας λόγο για κλειστές συναντήσεις.
Αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, επιδιώκοντας να σφραγίσουν το πακέτο των κορυφαίων αξιωμάτων, προκειμένου η δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα μέσα Ιουλίου.