Δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή του, το γερμανικό δεξιό AfD κερδίζει για πρώτη φορά κορυφαία θέση σε εκλογές και συγκεκριμένα εξέλεξε περιφερειάρχη στη Θουριγγία.

Ο Ρόμπερτ Στούλμαν, με 52,8%, επικράτησε στον β’ γύρο του αντιπάλου του, του Γιούργκεν Κέπερ (CDU), παρότι μαζί με τον υποψήφιο του CDU συντάχθηκαν όλα τα άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης και της Αριστεράς.

Ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο βλέπει την επιτυχία της AfD στην περιοχή ως «ένδειξη δυσαρέσκειας».

Την ίδια ώρα η AfD καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα δημοσκοπικά ρεκόρ της, με το ποσοστό της να φθάνει έως και το 20%, συχνά πάνω και από το SPD.

Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της BILD, το 30% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι για την άνοδο της δεξιάς δεν ευθύνεται κάποιος συγκεκριμένα, ενώ το 29% επιρρίπτει την ευθύνη στους Πράσινους, το 13% στη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το 10% στο SPD.

«Τι σχέση έχει η εκλογή ενός περιφερειάρχη από την AfD στη Θουριγγία με εμάς εδώ στην πρωτεύουσα; Απόλυτη και καμία!», σχολιάζει το περιοδικό Der Spiegel.

«Ίσως λοιπόν να είναι ο κυβερνητικός συνασπισμός που έδωσε την τελική ώθηση στον υποψήφιο της AfD», αναφέρει, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «ενδεχομένως πολλοί στη Θουριγγία να μην ενδιαφέρονται για το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος κατατάσσει την AfD ως “σίγουρα ακροδεξιά ομάδα”».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ως μεγαλύτερο κίνδυνο η αρθρογράφος εκτιμά το ενδεχόμενο ο νέος περιφερειάρχης του Ζόνεμπεργκ να λύσει κάποια μικρής κλίμακας τοπικά προβλήματα – «δεν θα καταργήσει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ούτε θα προστατεύσει τις γυναίκες από το Ισλάμ», αναφέρει χαρακτηριστικά – και ο κόσμος να μπορεί μετά να πει «Καλός άνθρωπος, πάμε με την AfD».