Δύο Ορθοδόξους Αγίους, καθώς και μια ανάγλυφη χρονολόγηση του 7ου ή 8ου αιώνα που βρέθηκε στα βορειοανατολικά της χώρας, επέλεξε η Βουλγαρία, μεταξύ των προσωπικοτήτων που θα απεικονίζονται στην όψη των κερμάτων ευρώ που θα κοπούν με αφορμή την ένταξή της στην Ευρωζώνη το 2025.
Συγκεκριμένα, στο βουλγαρικό νόμισμα των 2 ευρώ θα εμφανίζεται ο Άγιος Παΐσιος Χιλανδαρινός (1722–1773), ένας Αθωνίτης μοναχός βουλγαρικής καταγωγής που συνέβαλε στην ιστοριογραφία και την εδραίωση της εθνικής ταυτότητας των Βουλγάρων.
Το κέρμα περιέχει επίσης στην άκρη την επιγραφή «Ο Θεός σώζει τη Βουλγαρία».
Ο άγιος παριστάνεται επίσης στην εμπρόσθια όψη των τραπεζογραμματίων των 2 λέβα που εκδόθηκαν από την Εθνική Τράπεζα της Βουλγαρίας το 1999 και το 2005.
Ένας άλλος άγιος, ήδη παρών στα βουλγαρικά εθνικά νομίσματα του 1 λέβα που εκδόθηκαν τη δεκαετία του 2000, θα βρεθεί επίσης στα νομίσματα του 1 ευρώ της γειτονικής χώρας: ο Άγιος Ιωάννης της Ρίλα, ο ιδρυτής του βουλγαρικού μοναχισμού (έζησε μεταξύ 876 και 946 ).
Ο πρώτος Βούλγαρος ερημίτης που δανείζει το όνομά του στο πιο διάσημο μοναστήρι της Βουλγαρίας, τη Ρίλα, θα εμφανίζεται στο κέρμα με ένα φωτοστέφανο με έντεκα τελείες.
Οι κανονισμοί του Συμβουλίου επιτρέπουν σε κάθε κράτος μέλος της ευρωζώνης να «εγείρει αντίρρηση για το σχέδιο σχεδίου που προτείνεται» από ένα νέο μέλος «εάν αυτό το σχέδιο σχεδίασης ήταν πιθανό να προκαλέσει δυσμενείς αντιδράσεις στους πολίτες του».
Το 2012, ορισμένες χώρες της ευρωζώνης αντιτάχθηκαν σε ένα προτεινόμενο αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ της Σλοβακίας για τον εορτασμό της 1.150ης επετείου από την άφιξη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Μοραβία
Μετά από διαβουλεύσεις αφαιρέθηκαν τα φωτοστέφανα των αγίων.
Η Βουλγαρία δε συμμετέχει ακόμη στην Ευρωζώνη, οπότε νόμισμά της παραμένει το λεβ.
Η Βουλγαρία προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007 και θα υιοθετήσει το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2025. Ήδη το λεβ είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το ευρώ, με σταθερή ισοτιμία.
Αντιμέτωπη με υψηλό πληθωρισμό, η Βουλγαρία αγωνίζεται να εκπληρώσει τα κριτήρια για ένταξη στην ευρωζώνη. Το νωρίτερο που θα μπορούσαν να βγουν στους δρόμους τα νομίσματα θα ήταν η 1η Ιανουαρίου 2025.
Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την εισαγωγή του ευρώ μέχρι το 2025. Αν και προηγουμένως είχε προειδοποιηθεί ότι η Βουλγαρία θα μπορούσε να εισαγάγει το ευρώ ήδη από το 2024, η κυβέρνηση δήλωσε ότι χρειάζεται ακόμη να γίνουν πολλά, ώστε να δημιουργηθούν οι νομικές προϋποθέσεις για την πράξη αυτή.
«Ορισμένοι εμπειρογνώμονες αμφισβήτησαν τη βιωσιμότητα της Βουλγαρίας να εισέλθει στην ευρωζώνη ήδη λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Βουλγαρία το 2022 ήταν 15,3%», γράφουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.
Ένα από τα κριτήρια για την ένταξη στην Ευρωζώνη αφορά τη σταθερότητα των τιμών.