Καθόλου απαρατήρητο δεν πέρασε το ταξίδι της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κρήτη και δη η φιλοξενία της στο σπίτι του Έλληνα πρωθυπουργού στα Χανιά από τον γερμανικό Τύπο.
Όπως επισημαίνει η Berliner Zeitung η Ο. φον ντερ Λάιεν μετά του συζύγου της δεν διέμεινε σε ξενοδοχείο αλλά ήταν προσκεκλημένη του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος την φιλοξένησε στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη με θέα τον κόλπο της Σούδας.
«Πώς και κάνει διακοπές με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες σε σχέση με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων;» αναρωτιέται σε tweet της η ευρωβουλευτής Σόφι ιντ Βελντ, το οποίο παραθέτει η εφημερίδα του Βερολίνου.
Meanwhile the Commission is conspicuously silent about pushbacks, the Pylos shipwreck investigation, the #spyware scandal targeting the ND’s opponents, the unresolved murder of an investigative journalist, and the undermining of independent oversight bodies pic.twitter.com/Vpu4YEpSUA
— Sophie in 't Veld (@SophieintVeld) August 14, 2023
Στη συνέχεια το άρθρο εκθέτει αναλυτικά την απάντηση εκπροσώπου της Κομισιόν για το ταξίδι αλλά και τις ελληνικές αντιδράσεις στο διαδίκτυο. «Αρκετοί Έλληνες χρήστες του διαδικτύου, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, το θεώρησαν σύγκρουση συμφερόντων», αναφέρει το γερμανικό μέσο.
Σιωπή για pushbacks, ναυάγιο της Πύλου και υποκλοπές
Η Süddeutsche Zeitung αφιερώνει μάλιστα και σχετικό σχόλιο.
«Συνήθως», επισημαίνει ο αρθρογράφος της, «δεν υπάρχει λόγος να πολιτικοποιούνται οι διακοπές των γυναικών πολιτικών. Οι γυναίκες αξιωματούχοι που εργάζονται καθημερινά κατά τη διάρκεια της χρονιάς, συνιστάται έντονα να κάνουν διακοπές μερικών ημερών. Και με τον τρόπο αυτό, θα πρέπει να θεωρούνται ως ιδιώτες, δηλαδή να αφήνονται στην ησυχία τους. Επιφανειακά, αυτό ισχύει και για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το Σαββατοκύριακο πέρασε λίγες ημέρες διακοπών με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις επανεξελέγη και ανήκει στην ίδια κομματική οικογένεια με εκείνη. Αλλά παράλληλα ήταν με τον πρωθυπουργό μιας χώρας, της οποίας οι συνοριοφύλακες και ακτοφύλακες απωθούν τους μετανάστες στην ξηρά και στη θάλασσα.
Της οποίας η ακτοφυλακή έπαιξε περίεργο ρόλο στη βύθιση ενός σκάφους προσφύγων στη Μεσόγειο με πάνω από 600 νεκρούς και της οποίας οι αρχές ευθύνονται για τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus εναντίον μελών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων».
Ο σχολιαστής υπενθυμίζει επίσης ότι το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα τέλη Φεβρουαρίου στα Τέμπη με 57 νεκρούς οφείλεται επίσης σε παραλείψεις των αρχών, ενώ αναφέρεται και στην ελευθερία του Τύπου που βρίσκεται σε κίνδυνο στην Ελλάδα.
«Για όλα αυτά η πρόεδρος της Επιτροπής σιωπά σε μεγάλο βαθμό και η Κομισιόν λέει πολύ λίγα όταν ερωτάται για τις δικαιολογημένες ανησυχίες σχετικά με την Ελλάδα. Ο Μητσοτάκης και η φον ντερ Λάιεν είναι προφανώς πολύ κοντά, ο πρωθυπουργός είναι πολύ σημαντικός ως εταίρος στην υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική».