Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την «αδικαιολόγητη» απόφαση της Νικαράγουας να απελάσει την πρεσβεύτριά της και να διακόψει τις σχέσεις της με την Ολλανδία και θα αντιδράσει με «σθεναρό» και «αναλογικό» τρόπο σε αυτές τις «εχθρικές» ενέργειες, τόνισε χθες Κυριακή ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Ζοσέπ Μπορέλ.

Η Μπετίνα Μούσαϊτ, η οποία ανακηρύχθηκε persona non grata από τη Μανάγουα την Παρασκευή, αναχώρησε προχθές Σάββατο για τη Γαλλία, μέσω Μεξικού.

«Η ΕΕ λυπάται βαθιά για αυτή την αδικαιολόγητη και μονομερή απόφαση και την απορρίπτει», τόνισε ο κ. Μπορέλ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

«Η ΕΕ λυπάται βαθιά επίσης για τη μονομερή, δυσανάλογη και αδικαιολόγητη απόφαση που έλαβε η νικαραγουανή κυβέρνηση την Παρασκευή να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το βασίλειο της Ολλανδίας κι εκφράζει την αταλάντευτη υποστήριξή της στην ολλανδική κυβέρνηση», πρόσθεσε.

«Αυτές οι εχθρικές και αδικαιολόγητες ενέργειες όχι μόνο θα πλήξουν τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στη Νικαράγουα και την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, αλλά θα οδηγήσουν επίσης σε περαιτέρω διεθνή απομόνωση της Νικαράγουας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ εξετάζει τον προσήκοντα τρόπο να προχωρήσει και θα ανταποδώσει με σθεναρό και αναλογικό τρόπο», σημείωσε.

«Η τρέχουσα πολιτική κρίση στη Νικαράγουα πρέπει να επιλυθεί με αληθινό διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση», έκρινε.

«Η ΕΕ παραμένει ανοικτή στον διάλογο με τη Νικαράγουα, με προϋπόθεση πως ο διάλογος αυτός θα διεξάγεται με σεβασμό».

Ο Ντανιέλ Ορτέγα επανεξελέγη τον Νοέμβριο του 2021 για τέταρτη θητεία στις προεδρικές εκλογές στις οποίες πρακτικά δεν είχε αντίπαλο, με απόντες όλους τους αντιπάλους του με απήχηση, αφού είχαν είτε συλληφθεί ή αναγκαστεί να εξοριστούν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η διεθνής κοινότητα δεν σταματά να καταδικάζει την αυταρχική παρέκκλιση της κυβέρνησής του. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει σειρά κυρώσεων σε βάρος μελών της κυβέρνησης της Νικαράγουας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επικαλούμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.