Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 32 νοσηλεύονται στις Φιλιππίνες, αφού έφαγαν μια θαλάσσια χελώνα.
Σύμφωνα με το BBC, δεκάδες ιθαγενείς Teduray ανέφεραν συμπτώματα όπως διάρροια, έμετο και κοιλιακούς σπασμούς, αφού μαγείρεψαν και έφαγαν τη θαλάσσια χελώνα, στην επαρχία Maguindanao del Norte.
Το κυνήγι ή η κατανάλωση θαλάσσιων χελωνών σύμφωνα με τους νόμους περί προστασίας του περιβάλλοντος των Φιλιππίνων, απαγορεύονται. Οι θαλάσσιες χελώνες που καταναλώνουν μολυσμένα φύκια μπορεί να είναι τοξικές όταν μαγειρεύονται και καταναλώνονται.
Η Irene Dillo, τοπικός αξιωματούχος, ανέφερε στο BBC ότι οι Αρχές διερευνούν τα αίτια των θανάτων: «Μερικά από τα σκυλιά, τις γάτες και τα κοτόπουλα που τρέφονταν με την ίδια θαλάσσια χελώνα πέθαναν επίσης».
Η θαλάσσια χελώνα μαγειρεύτηκε ως «adobo», ένα πιάτο στις Φιλιππίνες που αποτελείται από κρέας και λαχανικά βρασμένα σε ξύδι και σάλτσα σόγιας.
«Ήταν ατυχία γιατί υπάρχουν τόσα άλλα θαλασσινά στο χωριό τους – αστακοί, ψάρια», είπε η Dillo.
Οι περισσότεροι από τους κατοίκους που νοσηλεύτηκαν πήραν εξιτήριο.
Ο Datu Mohamad Sinsuat Jr, τοπικός σύμβουλος, ανέφερε ότι είπε στους τοπικούς αξιωματούχους να επιβάλουν αυστηρά την απαγόρευση του κυνηγιού θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή και δεσμεύτηκε ότι «αυτό το περιστατικό τροφικής δηλητηρίασης δεν θα συμβεί ποτέ ξανά».
Τα περισσότερα είδη θαλάσσιων χελωνών έχουν κατηγοριοποιηθεί ως απειλούμενα και είναι παράνομο στις Φιλιππίνες να συλλέγονται, να βλάπτονται ή να σκοτώνονται οποιοδήποτε από αυτά.
Το 2013, 68 άνθρωποι στην ανατολική επαρχία Σαμάρ των Φιλιππίνων αρρώστησαν και τέσσερις από αυτούς πέθαναν, αφού κατανάλωσαν μια θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε κοντά στο χωριό τους.