Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Γερμανία να συνεχίσει να ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της, σε ομιλία που εκφώνησε σήμερα στη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Ασφάλεια.

«Η απόφαση της Γερμανίας να αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες είναι ιστορική, με επενδύσεις σε νέα μαχητικά αεριωθούμενα, ελικόπτερα, πλοία και υποβρύχια», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Πρόκειται πραγματικά για μια καμπή, η οποία αντανακλά την αλλαγή του περιβάλλοντος ασφαλείας μας», δήλωσε αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

«Χρειαζόμαστε ισχυρές και έτοιμες γερμανικές ομοσπονδιακές ένοπλες δυνάμεις», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος υπογράμμισε επίσης τη σημασία της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας.

«Έχει σημασία για την ασφάλεια της Γερμανίας, έχει σημασία για την ασφάλεια της Ευρώπης και έχει σημασία για την παγκόσμια ασφάλεια», τόνισε.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία, ζήτησε να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η υποστήριξή της.

«Δεν πρέπει να υποτιμάμε τη Ρωσία. Ρωσικοί πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροπλάνα εξακολουθούν να πέφτουν σε ουκρανικές πόλεις, σε αμάχους και σε κρίσιμης σημασίας υποδομές, προκαλώντας τεράστιο ανθρώπινο πόνο καθώς έχει μπει ο χειμώνας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας.

Ο Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε τη γερμανική οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, λέγοντας ότι κάνει τη διαφορά στο πεδίο της μάχης.

Ο ίδιος επανέλαβε την έκκλησή του προς τους συμμάχους να ορθώσουν το ανάστημά τους στα αυταρχικά καθεστώτα, όπως αυτό της Ρωσίας.

«Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη αν νικήσει ο επιτιθέμενος, αν η καταπίεση και ο αυταρχισμός επικρατήσουν επί της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Ο καλυτερος τρόπος για να υποστηριχθεί η διαρκής ειρήνη είναι να υποστηριχθεί η Ουκρανία», δήλωσε.

Η επικίνδυνη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη στις συναλλαγές με την Κίνα, επισήμανε ο Στόλτενμπεργκ.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία (…) κατέδειξε την επικίνδυνη εξάρτησή μας από το ρωσικό αέριο. Αυτό θα πρέπει να μας κάνει να εκτιμήσουμε τις εξαρτήσεις μας από άλλα αυταρχικά κράτη, όπως η Κίνα (…) Θα συνεχίσουμε φυσικά να κάνουμε εμπόριο και να συναλλασσόμαστε οικονομικά με την Κίνα, αλλά πρέπει να προσέχουμε τις εξαρτήσεις μας, να μειώνουμε τα ευάλωτα σημεία μας και να διαχειριζόμαστε τους κινδύνους», τόνισε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">