Ένα κάστρο 640 ετών με τάφρο, εντοπίστηκε κάτω από ένα ξενοδοχείο στο Vannes της Γαλλίας.
Το κάστρο, το οποίο έχει ταυτοποιηθεί ως Château de l’Hermine, χτίστηκε από τον Ιωάννη Δ΄ τον Κατακτητή τη δεκαετία του 1380. Βρίσκεται κάτω από την αυλή του ξενοδοχείου Lagorce.
Σε δελτίο Τύπου της 26ης Μαρτίου που μεταφράστηκε από τα γαλλικά, το Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικής Αρχαιολογικής Έρευνας (INRAP) εξήγησε ότι οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της άνοιξης και του φθινοπώρου του 2023.
Σε δελτίο Τύπου της 26ης Μαρτίου, το Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικής Αρχαιολογικής Έρευνας (INRAP) εξήγησε ότι οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της άνοιξης και του φθινοπώρου του 2023.
Οι αρχαιολόγοι σοκαρίστηκαν από το πόσο σχετικά πλήρη και καλά διατηρημένα ήταν τα λείψανα του κάστρου.
«Η ανασκαφή αποκάλυψε σιγά-σιγά την κάτοψη του ισογείου: το δουκικό σπίτι, μήκους 42 μέτρων και πλάτους 17 μέτρων, είναι προικισμένο με τοίχους εξαιρετικού πάχους», εξήγησε το INRAP (Institut national de recherches archéologiques préventives). Το δουκικό σπίτι αναφέρεται σε ένα σπίτι που κατοικείται από έναν δούκα, όπως ήταν ο Ιωάννης IV.
«Οριοθετείται άμεσα από μια τάφρο και πλαισιώνεται στα δυτικά από αυτό που μπορεί κανείς να αποκαλέσει “τετράγωνο πύργο”».
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης «αρκετές» σκάλες, μία από τις οποίες ήταν «μια αξιοσημείωτα διατηρημένη σκάλα, με διακοσμημένο πυρήνα και τρία σκαλοπάτια».
Επιπλέον, οι ανασκαφείς βρήκαν δεκάδες αντικείμενα «που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή του κάστρου», όπως νομίσματα, μαγειρικά σκεύη και κοσμήματα.
Η υγρασία του χώρου διατήρησε επίσης αξιοσημείωτα ξύλινα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων θραυσμάτων βαρελιών.
«Επιπλέον, οι αρχαιολόγοι διεξήγαγαν μια βαθιά έρευνα στην τάφρο», εξήγησε το INRAP. Βρήκαν ακόμη και πλακάκια καλυμμένα με γκράφιτι, λουκέτα για έπιπλα και κομμάτια ρούχων.
Το INRAP δήλωσε επίσης ότι ο χώρος ήταν απίστευτα καλά διαχειριζόμενος. «Η ομοιογένεια των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του κάστρου και η τυποποίηση των ενοτήτων δείχνουν μια μαεστρία στη διαχείριση του χώρου σε όλη την αλυσίδα λειτουργίας, από την εξόρυξη της πέτρας μέχρι την υλοποίησή της», εξηγεί η ανακοίνωση του INRAP.
«Η κατασκευή… πραγματοποιήθηκε σε μία μόνο φάση, γεγονός που μαρτυρά τη σημασία των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων που χρησιμοποιήθηκαν», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Τα λείψανα δείχνουν ότι ο Ιωάννης Δ’ ήξερε να περιβάλλεται από τους καλύτερους μηχανικούς και τεχνίτες της εποχής του».