Αν και οι περισσότεροι από εμάς θα αποστρέφονταν την ιδέα να πιούν νερό που έχει παραμείνει κλεισμένο κάτω από την επιφάνεια της Γης για χιλιάδες χρόνια, αυτό δεν ισχύει για τους επιστήμονες που ανακάλυψαν κάτι εκπληκτικό.

">

Το 2013, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο ανακάλυψαν νερό που είχε παραμείνει απομονωμένο για χιλιάδες χρόνια σε βάθος πολλών χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης, στην περιοχή Timmins, Οντάριο, Καναδάς.

Πιθανότατα, αυτό το νερό δεν θα ήταν πόσιμο, καθώς η ηλικία του κυμαίνεται από 1,5 έως 2,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ωστόσο, η καθηγήτρια Barbara Sherwood Lollar, επικεφαλής της έρευνας, δοκίμασε το νερό και έδωσε και η ίδια μία γεύση, περιγράφοντας την εμπειρία της. Η γεύση του αρχαίου νερού ήταν «απαίσια».

Περιγράφοντας τη γεύση του στους LA Times, η Lollar ανέφερε ότι το πρώτο πράγμα που της ήρθε στο μυαλό ήταν η αλμύρα. «Λόγω των χημικών αντιδράσεων μεταξύ του νερού και του βράχου, είναι εξαιρετικά αλμυρό», είπε.

«Πρέπει να παραδεχτώ ότι το έχω δοκιμάσει κατά καιρούς», συνέχισε η Lollar. «Είναι πιο παχύρρευστο από το νερό της βρύσης, με τη συνοχή ενός πολύ ελαφρού σιροπιού σφενδάμου. Δεν έχει χρώμα όταν βγαίνει από το έδαφος, αλλά μόλις έρθει σε επαφή με το οξυγόνο αποκτά ένα πορτοκαλί χρώμα, επειδή τα μέταλλα αρχίζουν να σχηματίζονται σε αυτό – ειδικά ο σίδηρος».

Η Lollar πρόσθεσε ότι «σίγουρα δεν θα θέλατε» να το πιείτε, αλλά παρόλα αυτά, το δοκίμασε περισσότερες από μία φορές.

«Μας ενδιαφέρουν τα αλμυρά νερά επειδή είναι τα παλαιότερα, και η δοκιμή είναι ο γρήγορος και βρώμικος τρόπος για να βρούμε ποια είναι τα πιο αλμυρά».

Τρία χρόνια αργότερα, επιστήμονες ανακάλυψαν στην ίδια περιοχή ένα νερό που πίστευαν ότι ήταν ακόμη παλαιότερο, τουλάχιστον 500 εκατομμύρια χρόνια αρχαιότερο από το προηγούμενο εύρημα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεν είναι γνωστό πώς ήταν η γεύση αυτού του νερού, αλλά δεδομένου του πόσο κακή ήταν η γεύση του πρώτου, μάλλον δεν ήταν και η καλύτερη.