Εκατοντάδες ψάρια διασώθηκαν από την τεράστια έκρηξη στο ενυδρείο του ξενοδοχείου Ράντισον Μπλου επέζησαν, όπως ανακοίνωσε ο ζωολογικός κήπος του Βερολίνου.
Περισσότερα από 1.500 ψάρια έπεσαν στο λόμπι του ξενοδοχείου όταν το ενυδρείο AquaDom ύψους 14 μέτρων έσπασε.
Ένα «τσουνάμι» από 264.000 λίτρα θαλασσινού νερού ξεχύθηκε στο λόμπι τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Δεκεμβρίου. Τα περισσότερα ψάρια πέθαναν από την έκρηξη, αλλά περίπου 200 σώθηκαν και μεταφέρθηκαν στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου.
Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου αποκάλυψαν ότι τα περισσότερα από αυτά ανάρρωσαν και μόνο εννέα από τα ψάρια που διασώθηκαν πέθαναν αργότερα. Μια εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα συνεχίσουν να φροντίζουν τα ψάρια. Ωστόσο, δήλωσε: «Δεν είναι βέβαιο πόσο καιρό θα μείνουν μαζί μας».
Ορισμένα δόθηκαν στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου και τα υπόλοιπα σε άλλα ιδρύματα. Η αιτία της ρήξης παραμένει υπό διερεύνηση.
Τον περασμένο μήνα, ένας Γερμανός εμπειρογνώμονας δήλωσε ότι το ενυδρείο του ξενοδοχείου ήταν μια «ωρολογιακή βόμβα» και το ατύχημα θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί.
Ο Χέρμαν Σουράνμ, πρώην ιδιοκτήτης της εταιρείας εξοπλισμών θαλασσινού νερού Schuran, δήλωσε ότι δεν τον εκπλήσσει το γεγονός ότι το ενυδρείο έσπασε.
Ο ειδικός στην κατασκευή παρόμοιων εγκαταστάσεων δήλωσε ότι θα έπρεπε να είχε δηλωθεί σαφώς ότι το ενυδρείο θα μπορούσε να διαρκέσει μόνο μέχρι ένα ορισμένο σημείο, με ορισμένα να επιβιώνουν μόνο 25 χρόνια. Η κατασκευή έσπασε μετά από μόλις 19 χρόνια.
Ο κ. Σούρανμ δηλώνει ότι του ζητήθηκε προσφορά για την κατασκευή του ενυδρείου, αλλά αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αυτό, σημειώνοντας ότι ήταν πολύ μεγάλο και δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα πόσο καιρό θα επιβίωνε.
Ο κ. Σούρανμ δήλωσε ότι η ευθύνη πέφτει σε αυτούς που το κατασκεύασαν, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να επιθεωρείται κάθε δύο χρόνια. «Διαφορετικά, υπάρχει αμέλεια», είπε. Η σύμβαση αναφέρει ότι απαιτούνται τακτικές επιθεωρήσεις, αλλά δεν αναφέρει πόσο συχνές θα πρέπει να είναι αυτές.
Ο κ. Σούρανμ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει τη διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε για την ενίσχυση της κατασκευής, αλλά σημείωσε ότι αν δεν είχε προετοιμαστεί με τον σωστό τρόπο, τότε θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε ρωγμές στο γυαλί.
Η κολοσσιαία δεξαμενή, στο φουαγιέ του ξενοδοχείου «Ράντισον Μπλου» στο κέντρο του Βερολίνου, έσπασε γύρω στις 5.50 π.μ. στις 16 Δεκεμβρίου 2022.
Η θραύση του ενυδρείου AquaDom έκοψε το ηλεκτρικό ρεύμα στο ξενοδοχείο. Δύο άτομα τραυματίστηκαν από θραύσματα γυαλιού και έλαβαν περίθαλψη στο νοσοκομείο.
Ωστόσο, ενδέχεται να υπήρχαν περισσότερα θύματα αν το φρικτό ατύχημα είχε συμβεί μια ώρα αργότερα, όταν το λόμπι του ξενοδοχείου είναι συνήθως γεμάτο με επισκέπτες.
Η αστυνομία δήλωσε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να υποδηλώνουν κακόβουλη ενέργεια, αλλά η αιτία της θεαματικής κατάρρευσης παραμένει ασαφής.
Εκπρόσωπος του ομίλου ξενοδοχείων Ράντισον δήλωσε στη MailOnline: «Μέλη της ηγετικής μας ομάδας βρίσκονται στο χώρο και, μαζί με τις αρχές, εξετάζουν τα αίτια του συμβάντος».
«Κλείσαμε αμέσως το ξενοδοχείο μέχρι νεωτέρας και μεταφέρουμε τους επισκέπτες».
Το ενυδρείο άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2003 και εκσυγχρονίστηκε το 2020.
Η εταιρεία τεχνολογίας Ρέυνολτς, με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία αναφέρει στον ιστότοπό της ότι 41 ακρυλικά πάνελ της χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του κυλίνδρου της δεξαμενής, δήλωσε ότι «εκφράζει την ειλικρινή της συμπαράσταση» στους επισκέπτες του ξενοδοχείου και τους εργαζόμενους που επλήγησαν και σε όσους τραυματίστηκαν.
Είπε επίσης ότι είναι «βαθιά θλιμμένη για τα ζωντανά και την υδρόβια ζωή που χάθηκαν».
Υπήρξαν εικασίες ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες που έπεσαν στους -10C κατά τη διάρκεια της νύχτας προκάλεσαν ρωγμή στην ακρυλική γυάλινη δεξαμενή, η οποία στη συνέχεια εξερράγη υπό το βάρος του νερού.
Οι υπεύθυνοι δήλωσαν ότι το ενυδρείο διέθετε τη μεγαλύτερη κυλινδρική δεξαμενή στον κόσμο και ότι πριν από το περιστατικό περιείχε 80 διαφορετικά είδη τροπικών ψαριών.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισής του το 2020, όλο το νερό αποστραγγίστηκε από τη δεξαμενή και τα ψάρια μεταφέρθηκαν σε ενυδρεία στο υπόγειο του κτιρίου, όπου υπάρχει μονάδα φροντίδας αναπαραγωγής των ψαριών, σύμφωνα με τον ιστότοπο του συγκροτήματος Ντομ Ακουαρέ.
Η εφημερίδα Bild ανέφερε ότι το ενυδρείο άνοιξε ξανά μόλις αυτό το καλοκαίρι μετά τη διετή ανακαίνιση που κόστισε περίπου 2,6 εκατομμύρια ευρώ.