Οι γερμανικές αρχές ενημέρωσαν την έφορο του μουσείου της Δρέσδης «Green Vault» (Πράσινος Θόλος), Μάριον Άκερμαν ότι εντοπίστηκαν τα πολύτιμα αντικείμενα του 18ου αιώνα που είχαν κλαπεί από μουσείο στη Δρέσδη πριν από τρία χρόνια, ξημερώματα της 25ης Νοεμβρίου του 2019.

Οι γερμανικές αρχές επέστρεψαν 31 ιστορικά αντικείμενα στο μουσείο «Green Vault», τα οποία, αφότου ασφαλίστηκαν, εν συνεχεία τοποθετήθηκαν στο μουσείο της Δρέσδης.

Τα αντικείμενα του 18ου αιώνα που είχαν κλαπεί το 2019 από το μουσείο, έχουν αξία άνω των 113 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρει το BBC.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πολύτιμα κλοπιμαία εντοπίστηκαν ύστερα από τις συνομιλίες που είχαν οι αρχές με τους δικηγόρους των έξι ανδρών που κάθονται στο εδώλιο για την κλοπή.

Στη βιτρίνα του μουσείου που έσπασαν οι ληστές, υπήρχαν συνολικά 100 πολύτιμα αντικείμενα. Τα κλοπιμαία ήταν κοσμήματα του 18ου αιώνα, όλα διακοσμημένα με διαμάντια, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίdα Bild.

Χθες το βράδυ του Σαββάτου, 31 κοσμήματα που είχε κλαπεί με μαεστρία από το μουσείο της Δρέσδης – συμπεριλαμβανομένου του παγκοσμίου φήμης στολιδιού-καπέλου (Heron Stutz) και του αστεριού του Πολωνικού Τάγματος του Λευκού Αετού – κατασχέθηκαν από ειδικές αστυνομικές δυνάμεις στο Βερολίνο και μεταφέρθηκαν πίσω στη Δρέσδη.

Η είδηση ότι βρέθηκαν τα ιστορικά αντικείμενα από τις γερμανικές αρχές προκάλεσε φρενίτιδα χαράς στους συλλέκτες τέχνης της Δρέσδης, όπως υποστηρίζει η έφορος του Μουσείου «Πράσινος Θόλος».

«Λαμβάνουμε νέα από όλο τον κόσμο, δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πώς αυτά τα ιστορικά αντικείμενα εντοπίστηκαν από τις αρχές. Είναι ένα χριστουγεννιάτικο θαύμα», δήλωσε η έφορος του μουσείου , Mάριον Άκερμαν στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι «MDR».

Μετά την κινηματογραφική διάρρηξη στο μουσείο το 2019, οι γερμανικές αρχές είχαν εντείνει τις έρευνες για τον εντοπισμό των κλοπιμαίων. Μεταξύ των αντικειμένων που εντόπισαν είναι ένα αστέρι με διαμάντια και ένα διακοσμητικό καπέλο.

Πώς έγινε η κινηματογραφική ληστεία στον «Πράσινο Θόλο»

Κάτω από την «μύτη» του προσωπικού ασφαλείας, οι ληστές κατάφεραν όχι μόνο να αποσπάσουν ιστορικά αντικείμενα και κοσμήματα, αλλά και να διαφύγουν με λιμουζίνα.

Οι ληστές είχαν φροντίσει να κόψουν το ρεύμα στις 5 το πρωί πριν σπάσουν ένα παράθυρο του μουσείου.

Η αξία των κλοπιμαίων ανέρχεται συνολικά σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ και, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», τα τρία σετ κοσμημάτων που εκλάπησαν δεν ήταν ασφαλισμένα.

Μάλιστα, τα κοσμήματα που εκλάπησαν, προέρχονταν από το ιστορικό μέρος της συλλογής του γερμανικού μουσείου που θεωρείται η μεγαλύτερη έκθεση θησαυρών στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι οι άνδρες ασφαλείας του μουσείου παρακολούθησαν «live» την εξέλιξη της ληστείας δηλώνοντας ότι δεν επενέβησαν γιατί δεν ήταν οπλισμένοι και έτσι πάτησαν το «κουμπί» έκτακτης ανάγκης καλώντας την Άμεση Δράση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Ιστορικός «Πράσινος Θόλος» καταστράφηκε εν μέρει το 1945 και οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν το 2006.

Οι ληστές είχαν βάλει στο «μάτι» την αίθουσα κοσμημάτων με συνολικά τέσσερις βιτρίνες υψηλής τεχνολογίας.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, μετά την διάρρηξη του μουσείου «Green Vault», οι ληστές που κατάφερε να εντοπίσει η γερμανική αστυνομία, άνοιξαν το στόμα τους αποκαλύπτοντας πού είχαν κρύψει τα κλοπιμαία!

Ανάμεσα στα κλοπιμαία είναι το διαμαντένιο κολιέ της βασίλισσας Amalie Auguste, το διαμαντένιο αστέρι του Τάγματος του Πολωνικού Τάγματος του Λευκού Αετού, το κόσμημα του Τάγματος του Αγίου Γεωργίου σε λευκό και κίτρινο χρυσό με ρουμπίνια και διαμάντια όπως και κοσμήματα – καπέλα διακοσμημένα με πάνω από 299 διαμάντια διαφορετικών μεγεθών.

Από τον περασμένο Ιανουάριο, έξι μέλη της αραβικής φυλής «Remmo» κάθισαν στο εδώλιο και κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις του περιφερειακού δικαστηρίου της Δρέσδης για σοβαρές κλοπές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τότε ισχυρίστηκαν ότι λήστεψαν τα κοσμήματα που είχαν 4.300 διαμάντια και μπριγιάν με την ασφαλιστική τους αξία να αγγίζει τα 113 εκατομμύρια ευρώ.