Ο αριθμός των ανθρώπων που ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία το 2022 αυξήθηκε κατά 27,9% σε ετήσια βάση και ήταν ο υψηλότερος από κάθε άλλη χρονιά μετά το 2016, σύμφωνα με τα ετήσια δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τετάρτη από την ομοσπονδιακή υπηρεσία μετανάστευσης και ασύλου (BAMF).
Από τις συνολικά 244.000 και πλέον αιτήσεις που υποβλήθηκαν, οι 217.774 αφορούσαν ανθρώπους που ζήτησαν για πρώτη φορά διεθνή προστασία στη Γερμανία· ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 47% σε ετήσια βάση. Οι περισσότεροι αιτούντες είχαν καταγωγή από τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Τουρκία και το Ιράκ.
Πάντα κατά τους αριθμούς της BAMF, οι 24.791 από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν για πρώτη φορά στις γερμανικές αρχές αφορούσαν παιδιά κάτω του ενός έτους γεννημένα στη Γερμανία.
#3Zahlen Asyl-Jahresbilanz, zu sehen unter eingeschränkten Bedingungen der Corona-Pandemie: 2022 wurden beim BAMF 217.774 #Asylerstanträge gestellt & 228.673 Erst- & Folgeanträge entschieden. Die Gesamtschutzquote 2022 lag bei 56,2 % ▶️ https://t.co/rjSbLoyipY pic.twitter.com/yt2TcpMjdb
— BAMF (@BAMF_Dialog) January 11, 2023
Οι 1 εκατ. και πλέον παράνομους μετανάστες εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία τους οποίους υποδέχθηκε η Γερμανία από τα τέλη του Φεβρουαρίου ως τον Δεκέμβριο δεν χρειαζόταν να υποβάλουν αιτήσεις να τους χορηγηθεί άσυλο· τους προσφέρθηκε αμέσως προσωρινή διεθνής προστασία, δυνάμει οδηγίας της ΕΕ.
Πολίτες της Ουκρανίας ήταν οι οκτώ στους δέκα εξ όσων εξασφάλισαν διεθνή προστασία πέρυσι στη Γερμανία, εν μέσω του μεγαλύτερου προσφυγικού κύματος στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην πλειονότητά τους ήταν γυναίκες και παιδιά.
Το 2016, οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου έφθαναν σε ιστορικό υψηλό, με 722.370 να κατατίθενται για πρώτη φορά.
Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο αριθμός τους μειωνόταν σταθερά. «Λάβαμε πολλά μέτρα για τη διαχείριση και τη ρύθμιση της μετανάστευσης στη Γερμανία», συνόψισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.
Η αύξηση των αιτήσεων το 2021 εν μέρει αποδόθηκε στην άρση των αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού το 2020.