Η πρώτη διαφοροποίηση Γερμανού υψηλά ιστάμενου πολιτικού στελέχους (έστω στην κομματική ιεραρχία του κυβερνώντος κόμματος) από τον αγγλοσαξονικό άξονα σε ό,τι αφορά την προοπτική των επιχειρήσεων και του πολέμου στην Ουκρανία έρχεται από τον πρόεδρος του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ.
O Λαρς Κλινγκμπάιλ υποστηρίζει ότι: «Ο κίνδυνος του Γ’ ΠΠ είναι υπαρκτός και ορατός».
«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε με συνέπεια την Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα είναι σαφές ότι πρέπει να αποτραπεί ένας Γ’Π.Π.
Για την απειλή ενός νέου παγκοσμίου πολέμου μίλησε και ο αρχηγός της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Τίνο Χρουπάλα, αποδίδοντας παράλληλα ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.
«Ο Γ’ΠΠ μας απειλεί και η Γερμανία θα ήταν σε αυτή την περίπτωση άμεσο εμπόλεμο μέρος, εξαιτίας της στρατηγικής κλιμάκωσης του κυβερνητικού συνασπισμού», ανέφερε ο κ. Χρουπάλα.
H άλλη χώρα η οποία είναι πλήρως αγκαλιασμένη με τις ΗΠΑ, και αποστασιοποιείται από οποιαδήποτε ψύχραιμη φωνή των Βρυξελλών είναι η Ελλάδα του Κ. Μητσοτάκη.
Είναι ο μοναδικός πλην αξιωματούχων της Πολωνίας, που κάνει δηλώσεις του στυλ «είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία».
Από την πλευρά των Φιλελευθέρων (FDP), ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας σε συνέντευξή του στην Augsburger Allgemeine, ο κ. Λάμπσντορφ σημείωσε ότι οι διαμαρτυρίες είναι πολύ μικρές και οι διαδηλωτές δεν έχουν αρκετά ερείσματα στην κοινωνία.
«Δεν υπάρχει προς το παρόν ορατός κίνδυνος για τον Βλαντίμιρ Πούτιν από τον στενό κύκλο εξουσίας», είπε χαρακτηριστικά.
Βλέπουμε λοιπόν πως εκτός των «Πρασίνων» όλοι οι υπόλοιποι έχουν «δεύτερες σκέψεις» γιατί κατανοούν ποιο είναι το διακύβευβμα.