ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Γιατί οι BRICS δεν δέχτηκαν την ένταξη της Αλγερίας στον οργανισμό προς το παρόν

Το Αλγέρι πρέπει να αποκτήσει κι άλλες πηγές εισοδήματος εκτός από τους ενεργειακούς πόρους

Γιατί οι BRICS δεν δέχτηκαν την ένταξη της Αλγερίας στον οργανισμό προς το παρόν

Μετά την αποδοχή έξι νέων χωρών στις τάξεις των BRICS πάρα πολλοί αναλυτές είχαν την απορία γιατί δεν αποδέχθηκαν την Αλγερία ανάμεσα σε αυτές.

Η απάντηση ήταν απλή: H Αλγερία έχει σημαντικά οικονομικά προβλήματα και όλα της τα έσοδα προέρχονται αποκλειστικά από την εκμετάλλευση και πώληση ενεργειακών πόρων.

Βέβαια κάποιος θα μπορούσε να πει γιατί δεν έκαναν τα «στραβά» μάτια και να την εντάξουν έτσι κι αλλιώς στον οργανισμό καθώς με αυτό τον τρόπο θα απέκλειαν από από την Ευρώπη μία σημαντική ενεργειακή διέξοδο.

Ίσως θεωρούν πως τα αλγερινά οικονομικά αδιέξοδα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους Δυτικούς για να εκβιαστεί η Αλγερία.

Η αντίδραση της Αλγερίας στη μη αποδοχή της αίτησής της για ένταξη στο μπλοκ των χωρών BRICS καθορίζεται ως ‘αλαζονική’ αφού προσπάθησε  να διαχειριστεί την απογοήτευσή της προβάλλοντας  της ως δύναμη ικανή στο μέλλον να ενταχθεί στο μπλοκ χάρη στην «διαφοροποιημένη και πλούσια οικονομία» της σε μια προφανή πλάνη, καθώς τα δεινά της αλγερινής οικονομίας έγκεινται κυρίως στην έλλειψη άλλων πηγών εισοδήματος εκτός του ενεργειακού τομέα.

Η Αλγερία βασίζεται στην ενέργεια ως πρωταρχικό πόρο, καθώς τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν περίπου το 97 τοις εκατό των πόρων του κράτους, ενώ το πλεόνασμα αυτών των εσόδων, ειδικά τα χρόνια που σημειώθηκε άνοδος των τιμών που ξεπέρασαν τα 100 δολάρια ανά βαρέλι. πετρέλαιο, δεν επενδύθηκε στη διαφοροποίηση των πηγών εισοδήματος.

Η ένταξη στους BRICS έγινε σύμφωνα με αυστηρά κριτήρια και αυτά είναι η οικονομική ισχύς και χρηματοοικονομική επιρροή των χωρών, όπως αυτών των οποίων η ένταξη έγινε αποδεκτή από τον ερχόμενο Ιανουάριο, καθώς και την πολιτική σταθερότητα και την ασφάλεια εκτός από άλλα κριτήρια.

Ήταν αναμενόμενο ακόμη και πριν από τη σύνοδο κορυφής BRICS / Αφρικής ότι το αίτημα της Αλγερίας δεν θα γινόταν δεκτό, λόγω της απουσίας των βασικών στοιχείων της ένταξης.

Η Αλγερία δήλωσε ότι έλαβε υποσημείωση κατά την απόφαση των ηγετών των BRICS να προσκαλέσουν έξι νέα μέλη, χωρίς να την περιλάβουν, στην ομιλία του υπουργού Οικονομικών  Αζίζ Φαγέντ, που εκφωνήθηκε την τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής BRICS που πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, ο οποίος ήταν  εκπρόσωπος του Προέδρου Αμπντελμαντζίντ Τεμπούν.

Οι αλγερινές αρχές έχουν ρίξει όλο τους το πολιτικό και διπλωματικό βάρος τις τελευταίες εβδομάδες για να εξασφαλίσουν μια θέση στην ομάδα «BRICS», όπου ο Τεμπούν είπε, σε συνέντευξή του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης πριν από δύο εβδομάδες, ότι «η Κίνα και οι υπόλοιπες ενεργές χώρες η ομάδα BRICS, όπως η Ρωσία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία, υποστηρίζουν την ένταξη της Αλγερίας σε αυτόν τον νέο πόλο», αλλά αυτές οι ελπίδες συγκρούστηκαν με την πραγματικότητα ότι η Αλγερία δεν είχε ακόμη συμμορφωθεί με τους όρους της ομάδας.

Ωστόσο, ο Tebboune δεν ήταν επίσης βέβαιος ότι η ένταξη της χώρας του στο μπλοκ θα γινόταν κατά την τρέχουσα σύνοδο κορυφής, υποδεικνύοντας ότι το πρώτο βήμα μπορεί να είναι η αποδοχή του ως μέλος παρατηρητή, ενώ πιστεύει ότι οι αλγερινές αρχές δεν ήταν εξαρχής απόλυτα σίγουρες για τις δυνατότητες ένταξης.

Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόσα  ανακοίνωσε τη συμφωνία για τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, το Ιράν, την Αιθιοπία και την Αργεντινή να ενταχθούν στους BRICS.

«Η χώρα μου σημείωσε την απόφαση της ομάδας BRICS να προσκαλέσουν έξι νέες χώρες να ενταχθούν στην ομάδα», είπε ο Φαγιέντ στην πρώτη αντίδραση της Αλγερίας για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής.

Δήλωσε ότι η Αλγερία «παρουσίασε την υποψηφιότητά της για ένταξη στην ομάδα με βάση τη συνειδητοποίησή της ότι η επιλογή της συμμαχίας και του μπλοκ είναι μια κυρίαρχη, στρατηγική και αναπτυξιακή επιλογή».

Ο Αλ-Φαγιέντ προσπάθησε να ξεπεράσει την απογοήτευση μιλώντας για άλλες ευκαιρίες για ένταξη, επισημαίνοντας αυτό που περιέγραψε ως φιλοδοξία των ηγετών των BRICS να ανοίξουν το δρόμο στο εγγύς μέλλον για άλλες χώρες, λέγοντας:

«Η πεποίθησή μας παραμένει σταθερή ότι η Αλγερία, με την ένδοξη ιστορία της και την πλούσια ισορροπία της σε διάφορους τομείς, εκτός από τη γεωστρατηγική της θέση, προσφέρει σαφή πλεονεκτήματα στα μέλη των BRICS».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, οι Αλγερινοί οικονομολόγοι ήταν πιο πραγματιστές αφού είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Αλγερία στους BRICS για λόγους που σχετίζονταν κυρίως στην προβληματική αλγερινή οικονομία, γράφει το αραβικό δημοσίευμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.