Διαδηλωτές έκλεισαν χθες Δευτέρα περίπου είκοσι δρόμους στη Γουατεμάλα για να απαιτήσουν να παραιτηθούν τρεις δικαστικοί, οι οποίοι κατηγορούνται πως επιδιώκουν να εμποδίσουν τον εκλεγμένο πρόεδρο Μπερνάρντο Αρέβαλο να αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.
Οι κινητοποιήσεις ακολούθησαν την επιδρομή και τη μαραθώνια –20ωρη και πλέον– έρευνα την Παρασκευή και το Σάββατο στην έδρα του ανώτατου εκλογοδικείου (TSE), κατά τη διάρκεια της οποίας κατασχέθηκαν έγγραφα που αφορούν την καταμέτρηση των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της 20ής Αυγούστου. Η επιχείρηση επικρίθηκε έντονα από τη διεθνή κοινότητα.
Οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν απαίτησαν να παραιτηθούν η γενική εισαγγελέας Κονσουέλο Πόρας, ο εισαγγελέας Ραφαέλ Κουρουτσίτσε και ο δικαστής Φρέντι Ορεγιάνα, που χαρακτηρίζονται οι ιθύνοντες της σταυροφορίας εναντίον του κόμματος του προέδρου, του Movimiento Semilla («Κίνημα Σπόρος»).
Σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση οδικής ασφάλειας, οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση έκλεισαν τουλάχιστον 17 τμήματα του οδικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένου του διαμερικανικού αυτοκινητόδρομου και άλλων αξόνων που οδηγούν στα σύνορα με το Μεξικό, το Σαλβαδόρ και την Ονδούρα. Απέκλεισαν επίσης δυο εισόδους της πρωτεύουσας.
#URGENTE 🚨 Agentes de la PNC agreden y desalojan a manifestantes en el punto de San Julián, en Tactic, Alta Verapaz.
Decenas de antimotines han llegado al punto y actúan con violencia contra el pueblo Q’eqchi’ que exige la renuncia de Consuelo Porras del Ministerio Público.… pic.twitter.com/bK1gLIXD1h
— Prensa Comunitaria Km169 (@PrensaComunitar) October 2, 2023
Σε ανακοίνωσή τους, οι οργανωτές της κινητοποίησης κατήγγειλαν τα «αυθαίρετα μέτρα που επιτίθενται στη δημοκρατία, στην αυτονομία του λαού και τη συνταγματική τάξη» από τα τρία στελέχη του δικαστικού σώματος, τα οποία βρίσκονται όλα σε μαύρη λίστα που καταρτίζουν οι ΗΠΑ και αφορά πρόσωπα ενεχόμενα σε «διαφθορά».
Ο κ. Αρέβαλο είχε χθες Δευτέρα συνομιλίες μέσω βιντεοδιάσκεψης με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τον Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος τού εξέφρασε την «ανησυχία» της κυβέρνησής του «για την κατάσταση στη Γουατεμάλα». «Συζητήσαμε και επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να εγγυηθούμε πως θα επικρατήσει η δημοκρατία και θα γίνει σεβαστή η ψήφος των Γουατεμαλτέκων», πρόσθεσε μέσω X (του πρώην Twitter).
Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασαν με έντονο τρόπο τη νέα έφοδο στην έδρα του TSE.
Ο σοσιαλδημοκράτης Μπερνάρντο Αρέβαλο ζήτησε στα μέσα Σεπτεμβρίου η δικαιοσύνη να προχωρήσει στην άρση της ασυλίας της γενικής εισαγγελέως και του δικαστή Ορεγιάνα, έπειτα από την κατάσχεση καλπών μερικές ημέρες νωρίτερα από εισαγγελικούς λειτουργούς.
Η άρση της ασυλίας τους θα επέτρεπε να διενεργηθούν έρευνες σε βάρος τους για έξι φερόμενα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων της παραβίασης του Συντάγματος και της κατάχρησης εξουσίας για εκλογικούς σκοπούς.
Ο 64χρονος πρώην κοινοβουλευτικός κατηγορεί τους δικαστικούς πως αποπειρώνται «πραξικόπημα» για να τον εμποδίσουν να αναλάβει την εξουσία. Κέρδισε με μεγάλη διαφορά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αφού έκανε την έκπληξη στον πρώτο, τον Ιούνιο, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, κυρίως λόγω της υπόσχεσής του πως θα καταπολεμήσει την ενδημική διαφθορά.