ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Guardian: «Αυτά είναι τα έντομα που θα τρώμε αντί κρέας – Θα κάνουμε καλό στο περιβάλλον»

Μετά την προτροπή της ΕΕ για να τρώμε έντομα ο Guardian μας δίνει περισσότερες πληροφορίες

Guardian: «Αυτά είναι τα έντομα που θα τρώμε αντί κρέας – Θα κάνουμε καλό στο περιβάλλον»

Μπορεί πριν από λίγα χρόνια το να τρώμε έντομα να μας έμοιαζε ως σενάριο σε ταινία επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο πλέον κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς προσφάτως η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε ως τροφή των Ευρωπαίων πολιτών την κατανάλωση γρύλων, σκουληκιών και ακριδών προκειμένου να αντέξει την μείωση της γεωργικής παραγωγής που προκάλεσαν οι κυρώσεις της στην Ρωσία!

Η συνέχεια δόθηκε σήμερα, Τετάρτη, από τον Guardian, ο οποίος με άρθρο του μας «ενημερώνει» για τα ποια έντομα μπορούμε να φάμε και μάλιστα ισχυρίζεται ότι μπορούν να μας δώσουν την πρωτεΐνη που δεν θα μας δίνει πλέον το κρέας -το οποίο υποτίθεται πρέπει να κόψουμε. 

Όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα: «Τα έντομα μπορούν να μετατραπούν σε γεύσεις που μοιάζουν με κρέας, βοηθώντας στην παροχή μιας πιο φιλικής προς το περιβάλλον εναλλακτικής λύσης στις παραδοσιακές επιλογές κρέατος, ανακάλυψαν οι επιστήμονες».

Συνεχίζει ο Guardian:

«Τα mealworms, η μορφή προνύμφης του κίτρινου σκαθαριού, έχουν μαγειρευτεί με ζάχαρη από ερευνητές που ανακάλυψαν ότι το αποτέλεσμα είναι ένα άρωμα που μοιάζει με κρέας που θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί σε φαγητά ως πηγή πρωτεΐνης.

Ενώ οι αλευροσκούληκες μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν κυρίως ως σνακ για κατοικίδια ή ως δόλωμα κατά το ψάρεμα, έχουν την δυνατότητα ως πηγή τροφής για τους ανθρώπους να βοηθήσουν να αποκτήσουν τις αναγνωρίσιμες γεύσεις του κρέατος χωρίς τις επιβλαβείς επιπτώσεις στο κλίμα.

«Τα έντομα είναι μια θρεπτική και υγιεινή πηγή τροφής με υψηλές ποσότητες λιπαρών οξέων, βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, όπως αυτή του κρέατος», λέει ο In Hee Cho, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Wonkwang στην Νότια Κορέα που ηγήθηκε της μελέτης.

Σε πολλούς καταναλωτές αρέσει και χρειάζεται σοβαρά η ζωική πρωτεΐνη στην διατροφή. Ωστόσο, η παραδοσιακή κτηνοτροφία παράγει περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ό,τι τα αυτοκίνητα. Από την άλλη πλευρά, η εκτροφή εντόμων απαιτεί ελάχιστα πράγματα σε σύγκριση με την παραδοσιακή κτηνοτροφία».

Ο Cho είπε ότι τα βρώσιμα έντομα, όπως τα αλευροσκουλήκια και οι γρύλοι, είναι «υπερτροφές» που απολαμβάνουν από καιρό οι κοινότητες στην Ασία, την Αφρική και την Νότια Αμερική. Ωστόσο, οι άνθρωποι στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική είναι γενικά πιο διστακτικοί στο να τρώνε έντομα, παρά τις πρόσφατες επιδρομές πολλών εστιατορίων και σούπερ μάρκετ να προσφέρουν επιλογές εντόμων στους καταναλωτές.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η χρήση των αλευροφόρων ως άρτυμα που μοιάζει με κρέας μπορεί να βοηθήσει να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα. Η νέα μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί στην American Chemical Society αυτή την εβδομάδα, διαπίστωσε ότι οι γεύσεις απελευθερώθηκαν όταν τα αλευροσκούληκα θερμάνθηκαν με σάκχαρα, με τις πρωτεΐνες και τα σάκχαρα να αλληλεπιδρούν και να καραμελώνουν σε μια σειρά από γεύσεις που μοιάζουν με κρέας και είναι αλμυρές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Διαφορετικές διαδικασίες μαγειρέματος παρήγαγαν διαφορετικά αποτελέσματα, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Τα σκουλήκια στον ατμό αναδίδουν ένα είδος αρώματος που μοιάζει με γλυκό καλαμπόκι, ενώ οι ψημένες και τηγανητές εκδοχές έχουν μεγαλύτερη ομοιότητα με τις γαρίδες. Ένα πάνελ εθελοντών προσφέρθηκε για δοκιμές, ώστε να διαπιστωθεί, αν μοιάζουν με κρέας αυτά που ετοιμάστηκαν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.