Οι αποκαλύψεις για τις ροές καταριανού χρήματος σε Ευρωπαίους αξιωματούχους, στο πλαίσιο της υπόθεσης του Qatargate δεν έχει τέλος ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η υπόθεση να αποκτήσει σύντομα ακόμα μεγαλύτερο ελληνικό ενδιαφέρον με βάσει τα στοιχεία που βγαίνουν από την έρευνα!
Ερευνώντας ροές χρημάτων μέσω δύο ύποπτων ΜΚΟ, δικαστήριο του Μιλάνου διαπίστωσε πως αμφότερες είχαν στείλει εμβάσματα σε τραπεζικό λογαριασμό της κόρης του Αντόνιο Παντσέρι, «εγκεφάλου» του δικτύου διαφθοράς, Σίλβια Παντσέρι.
Θεωρείτε ότι η κηδεία του τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου Β’ θα έπρεπε να γίνει «δημοσία δαπάνη»…
- Διότι υπήρξε νόμιμος Αρχηγός του Κράτους (61%, 15.556 Votes)
- Γιατί έκανε ενεργό και αναγνωρισμένη ενέργεια ανατροπής του δικτατορικού καθεστώτος (2%, 402 Votes)
- Επειδή ήταν Ολυμπιονίκης (4%, 935 Votes)
- Όχι δεν πρέπει να γίνει «δημοσία δαπάνη» διότι είχε εκπέσει (34%, 8.730 Votes)
Σύνολο ψήφων: 25.623
Επιπλέον, δικαστικές πηγές από τη Eurojust είπαν πως η έρευνα προχωρά και σε πρόσωπα που έχουν διαδραματίσει ρόλο στην Ε.Ε., ερευνώντας ροές εμβασμάτων από το Κατάρ προς τους λογαριασμούς συγγενών των προσώπων αυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια από αυτά τα πρόσωπα έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον.
Αναφορικά με τις αμαρτωλές ΜΚΟ, το δικαστήριο έκανε γνωστό πως πρόκειται για εμβάσματα «μερικών χιλιάδων ευρώ», τα οποία τα τελευταία δύο χρόνια γίνονταν σχεδόν σε μηνιαία βάση.
Ο επικεφαλής της μιας οργάνωσης, της No Peace Without Justice, ο Ιταλός Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου, με την κατηγορία του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Στη δεύτερη, την αμερικανική Human Rights Foundation, φέρεται ότι αναφέρθηκε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, κατά τη διάρκεια ανάκρισής του.
Κι ενώ το σκάνδαλο πλέον δεν… μαζεύεται, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα επεξεργάζεται την αλλαγή του συστήματος, ώστε να απαγορεύεται το λόμπινγκ μετά τη λήξη της θητείας των ευρωβουλευτών.
Οπως είπε σε συνέντευξή της στη «Repubblica», αναφερόμενη στις επιπτώσεις του σκανδάλου διαφθοράς, ετοιμάζεται μια σειρά προτάσεων με στόχο πιο γρήγορες και εφαρμόσιμες κυρώσεις.
«Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο δεν είναι ότι μια τρίτη χώρα προσπάθησε να ασκήσει επιρροή, αλλά ότι μια ΜΚΟ -μια λεγόμενη ΜΚΟ, η οποία ασχολείται με ανθρώπινα δικαιώματα- χρησιμοποιήθηκε από ένα αυταρχικό καθεστώς για να διαφθείρει» δήλωσε η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Ανησυχούμε πάντα για τέτοιου είδους φαινόμενα, αλλά το θέμα είναι ότι σε αυτή την περίπτωση τα κατάφεραν» κατέληξε.