ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Eιλικρινά: Ποιος ασχολείται -στα σοβαρά- με το debate του ΠΑΣΟΚ;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά η συγκέντρωση δεδομένων των πολιτών για την Υγεία!

Στόχος η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά η συγκέντρωση δεδομένων των πολιτών για την Υγεία!

Παρουσιάστηκε η νέα πρωτοβουλία της Κομισιόν για την δημιουργία Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας και όλοι πλέον φοβούνται ότι τα δεδομένα υγείας κάθε πολίτη ποιος ξέρει που μπορεί να καταλήξουν!

Γιατί ήδη με τα ηλεκτρονικά μέσα και παρά τα όσα αναφέρουν οι κυβερνήσεις ότι τα προστατεύουν κάθε λίγο ακούμε για.. διαρροές δεδομένων και απλά μια συγγνώμη. 

Όπως αναφέρει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας, έρχεται να συνδέσει όλα τα κράτη μέλη, προς όφελος όλων των πολιτών της ΕΕ, όπου και αν αυτοί βρίσκονται. Θα καταστήσει τα δεδομένα υγείας λειτουργικά για τους πολίτες της Ευρώπης, τους ασθενείς και την καινοτομία.

Θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να μοιράζονται δεδομένα υγείας, όπως το ιατρικό ιστορικό τους, τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ή τις ιατρικές συνταγές τους, με νοσοκομεία και ιατρούς εντός και μεταξύ των κρατών μελών. Αν ένας Έλληνας ταξιδέψει στο Παρίσι και εκεί ασθενήσει, ο τοπικός γιατρός θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό του και να συνταγογραφήσει το αναγκαίο για αυτόν φάρμακο».

Παράλληλα προσθέτει ότι πρόκειται για «ακόμη ένα βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας».

Όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χάρη στο EHDS, οι πολίτες θα έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα σε ηλεκτρονική μορφή, δωρεάν.

Θα μπορούν εύκολα να τα μοιραστούν με άλλους επαγγελματίες υγείας, εντός και μεταξύ των κρατών μελών, με πρόσχημα την βελτίωση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης, ενώ οι πολίτες θα έχουν, υποτίθεται, τον πλήρη έλεγχό τους και θα μπορούν να προσθέτουν πληροφορίες, να διορθώνουν λανθασμένα δεδομένα, να περιορίζουν την πρόσβαση σε άλλους και να λαμβάνουν πληροφορίες για το πώς χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους.

Τέλος, το EHDS διατείνεται πως δημιουργεί ισχυρό νομικό πλαίσιο για την χρήση δεδομένων υγείας για την έρευνα, την καινοτομία, την δημόσια υγεία, την χάραξη πολιτικής και τους ρυθμιστικούς σκοπούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπό αυστηρές προϋποθέσεις , ερευνητές, δημόσιοι φορείς ή βιομηχανία θα έχουν πρόσβαση σε μεγάλο όγκο δεδομένων υγείας υψηλής ποιότητας, ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη θεραπειών, εμβολίων ή ιατροτεχνολογικών προϊόντων και τη διασφάλιση καλύτερης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς και πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.