Μπροστά σε μία πρωτόγνωρη πρόκληση βρίσκονται οι οινοπαραγωγοί παγκοσμίως εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, καθώς τώρα δεν απειλούνται μόνο οι σοδειές τους, αλλά και η γεύση των κρασιών τους.
Όπως γράφει το BBC, η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τα σταφύλια, και συγκεκριμένα τη γεύση τους, χωρίς να τα καταστρέψει άμεσα.
Οι πυρκαγιές και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν τη γεύση του κρασιού, του οποίου η ποιότητα και η ίδια η ταυτότητα εξαρτώνται από τη λεπτή χημεία των σταφυλιών και τις συνθήκες στις οποίες καλλιεργούνται.
Έτσι, πολλοί αμπελουργοί και οινοποιοί ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η κλιματική αλλαγή θα στερήσει από τα κρασιά τους την αυθεντική τους γεύση.
Οι παραγωγοί ήξεραν παλαιότερα ποιες ποικιλίες να καλλιεργήσουν, πώς να τις καλλιεργήσουν, πότε να συλλέξουν τα σταφύλια και πώς να τα ζυμώσουν για να παράγουν ένα σταθερό, ποιοτικό κρασί. Σήμερα, κάθε βήμα είναι «στον αέρα».
Το γεγονός ωθεί τους ερευνητές και τους οινοπαραγωγούς να αναζητούν τρόπους να διατηρήσουν τις αγαπημένες ποικιλίες αμπελιού και τις μοναδικές τους ιδιότητες κάτω από τις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες παγκοσμίως.